NEPOGODAMA POGOĐENO PREKO 60 MILIONA LJUDI! U prošlogodišnjim prirodnim katastrofama poginule 10.733 osobe

Najmanje 10.733 osobe poginule su u prirodnim katastrofama koje su se dogodile prošle godine u svijetu.

Centar za istraživanje epidermije katastrofa (CRED) koji djeluje pri Uredu Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa (UNISDR) objavio je izvještaj o katastrofama u kojem se navodi kako je prirodnim nepogodama prošle godine u svijetu pogođeno više od 61,7 miliona ljudi.

U izvještaju se navodi da su najmanje 10.733 osobe izgubile život.

“Ni jedan dio svijeta prošle godine nisu mimoišle vremenske nepogode. Poplave, suše, oluje i šumski požari su pogodili 57,3 miliona ljudi u svijetu. Moramo raditi na smanjenju rizika od prirodnih katastrofa ako u budućnosti želimo reducirati bilans stradalih“, kazala je specijalna izaslanica UNISDR-a Mami Mizutori.

Indija, Filipini i Kina su u protekloj godini bili najteže pogođene zemlje prirodnim katastrofama, a Indonezija, Indija i Gvatemala su zemlje sa najvećim brojem žrtava.

Zemljotresi, cunamiji i vulkanske aktivnosti su prošle godine ugrozili živote 3,4 miliona ljudi. U takvim katastrofama u Indoneziji je život izgubilo 4.417, u Gvatemali 425, a u Papua Novoj Gvineji 145 ljudi.

Globalno gledano, u zemljotresima je prošle godine u svijetu život izgubila ukupno 4.321 osoba. Bilans poginulih u poplavama širom svijeta je 2.859 ljudi, dok su u olujama život isgubile 1.593 osobe.

U izvještaju se također navodi da je u šumskim požarima u Evropi i Sjevernoj Americi prošle godine život izgubio 247 osoba.

Upozorava se i na problem suše koji je prošle godine u svijetu pogodio 9,3 miliona ljudi, a najviše u Keniji, Afganistanu i zemljama Centralne Amerike.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj