OBJE STRANE IMAJU ADUTE! Niko ne zna na koji će način Britanija napustiti EU

Britanija će 29. marta napustiti EU, ali ni nakon glasanja o amandmanima u parlamentu nije jasno kako, navodi danas BBC, dok Deutsche Welle ocjenjuje da s odlaskom Therese May u Brisel na dodatne pregovore počinje igra nerava u kojoj obje strane imaju adute.

Parlament i očajna May

BBC piše da dok premijerka Theresa May očajanički pokušava da zadobije podršku za dogovor koji je postigla sa EU, poslanici su juče bili u prilici da podnesu sopstvene prijedloge o tome kako bi sporazum trebalo da izgleda. 

Većina prijedloga nije dobila podršku, ali dva ključna jesu.

Prvi je amandman koji predviđa da se Theresa May vrati u EU i pokuša da ispregovara novi sporazum kako bi se razriješilo kakva će biti granica prema Irskoj, ali problem je u tome što EU kaže da je dogovor već postignut i neće ponovo da pregovara, navodi BBC.

Dogovor koji je Theresa May postigla u Briselu predviđa da između Irske i Sjeverne Irske ne postoji “tvrda granica”, što se naziva “backstop” i znači da bi roba i dalje mogla da prelazi preko te granice bez provera. Izglede za to međutim umanjuju uticajne pristalice Brexita iz redova konzervativaca Therese May koji žele jasan raskid s Evropom. 

U utorak je većina poslanika rekla da se sada zalaže za novi dogovor sa izmjenama vezano za “backstop” ali je to lakše reći nego uraditi, dodaje BBC.

Drugi usvojeni amandman odnosi se na izbjegavanje Brexita bez dogovora.

Većina poslanika podržala je amandman koji odbacuje izlazak Britanije iz EU bez dogovora, ali se time ništa ne rješava jer nisu rekli kako to misle da ostvare, niti je amandman pravnoobavezujući pa je Brexit bez dogovora i dalje moguć.

Šta dalje, niko ne zna. Teoretski, Theresa May ima mandat da pozove EU na nove razgovore o “backstopu”, ali je problem što EU to ne želi niti vidi razloga za to tvrdeći da je sve već dogovoreno a nikakve promjene ranijeg dogovora o “backstopu” ne želi ni Irska, članica EU.

Dakle, ako EU ne želi nove pregovore, a britanski parlament ne može da dođe do kompromisa, šta onda? Suočićemo se sa tvrdim Brexitom i Britanija će napustiti EU bez dogovora 29. marta, odjdenom i bez prelaznog perioda što može izazvati znatnu štetu, uključujući zastoj u dopremanju hrane i poskupljenje pojedinih roba, navodi BBC.

Bizarni prijedlog

DW takođe ocjenjuje da se nakon jučerašnjeg glasanja u britanskom parlamentu zna samo da poslanici ne žele Brexit bez prethodnog dogovora sa Briselom, ali ne kažu kako misle da dođu do toga i dodaje da su prije samo dvije sedmice odbili ugovor koji je premijerka Theresa May postigla sa Briselom.

Jedino oko čega se tamo mogla okupiti većina jeste bizarni prijedlog da premijerka i njena vlada u naredne dvije sedmice dodatno pregovaraju o ugovoru sa EU i postignu nešto, piše DW dodajući da se traži se da se iz ugovora izbaci “prokazani ‘backstop'” ali da je to praktično nemoguće.

Sada počinje igra nerava. Ko će prvi trepnuti? Mnogo zavisi od irske vlade koja po svaku cijenu želi da spriječi tvrdu granicu ka Sjevernoj Irskoj kako se sukob katolika i protestanata ne bi rasplamsao. Ali ako zvanični Dablin i Brisel ostanu nepopustljivi, na kraju će doći da Brexita bez ugovora i time automatski do tvrde irsko-irske granice, navodi DW.

U toj osjetljivoj situaciji Theresa May može da špekuliše da će u posljednjoj sekundi Dablin ipak popustiti i ublažiti “backstop” jer ona nema više šta da izgubi i u tom pokeru bi mogla da odigra sve na tu jednu kartu.

EU sa druge strane ima svoj adut: vjeruje se da će Britanci, kada dođu do ivice ponora i suoče se sa haotičnim Brexitom tražiti produžetak pregovora – na još nekoliko sedmica ili mjeseci. Prednost toga bi bila da najprije nema materijalne štete, a Britanci imaju nešto više vremena da razmotre neki razboriti plan B.

U Briselu još postoji nada da će priča imati uslovni happy end, ali ta nada je sve tanja. Ipak, malo je onih koji bi se opkladili da će Velika Britanija zbilja 29. marta napustiti EU. Odugovlačenje i kupovina vremena… to je trenutno jedina taktika EU, navodi DW.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj