NAJAVIO PONOVNU KANDIDATURU ZA PREDSJEDNIKA SDA! Izetbegović za BHT: Otvoriti prostor da nebošnjaci, mladi i žene uđu u strukture stranke!

Lider SDA je u večerašnjem intervjuu za BHT precizirao kako je cilj inicijative za promjenu imena Republike Srpske da se razbude neke snage, koje mogu pomoći da se zaustavi diskirminacija Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu.

Vrijeme je da podvučemo crtu

Ako to ne uspije, ne preostaje im, kako tvrdi, ništa drugo nego da se obrate Ustavnom sudu BiH i Sudu u Strazburu sa zahtjevom da se u imenu Republike Srpske unesu i druga dva konstitutivna naroda. 

– Gospodin Dodik je robusan, sposoban političar; drzak, hrabar, koji polako isprobava dokle može ići, vrijeđajući OHR, američkog ambsadora, odlikujući ratne zločince, pozivajući Srbiju da podrži otcjepljenje Republike Srpske. To su nezamislive stvari na koje se polako svi naviknu. Sad gospodin Dodik očekuje da mi podržimo čovjeka koji će biti njegov instrument u Vijeću minsitara (Zoran Tegeltija op.a.), a otvoreno kaže da neće raditi po Ustavu i zakonu. Vrijeme je da podvučemo crtu i kažemo da ne može tako. Svi će napraviti neki kompromis. Ono što očekujemo od srpske strane jeste ni manje ni više nego da se drže Ustava BiH i zakona.

Izetbegović smatra da se sve što je do sada doneseno od zakona i strategija u BiH mora poštovati, i to je uvjet za saradnju.

– Ako SNSD bude poštovao Ustav i zakone, imamo novo Vijeće ministara u roku od 15 dana! Dakle, do njih je. Zaustavit će se evropski put BiH, ako nemamo novih vlada. Ne može se sa starim vladama u tehničkim mandatima kretati na evropskom putu, a ovih dana se predaju odgovori na Upitnik Evropske komisije. To će biti jedan pritisak, da se naprave domovi naroda, nova struktura vlasti, jedan pozitivni pritisak da se te stvari urade, i ja se nadam da možemo stići te rokove kao prošli put, a to je kraj marta mjeseca“.

Na pitanje hoće li SNSD dobiti mjesto u Federalnoj vladi, Izetbegović je rekao da je to povezanno s Vladom RS-a. 

– Mislio sam da se krećemo u tom smjeru. To su po nama jasne stvari i nećemo kršiti zakon. Digli smo ruku za njihovog predstavnika u Domu naroda ( PSBiH op. a.) s namjerom da pomirujemo, da izmiksamo tu strukturu i u RS-u i u Federaciji i na nivou države. Pa, evo, vidjet ćemo. Male su šanse. Ako nas nema u RS-u, neće ni njih biti u Federaciji.

Govoreći o mogućim koalicijama kazao je kako je SDA spremna koalirati sa ljudima koji su napustili tu stranku i osnovali nove, ali da će se koalicije zasnivati na konkretnim mjerama i projektima.

Najavio kandidaturu za predsjednika SDA

Bakir Izetbegović najavljuje novu kandidaturu za predsjednika SDA. Kongres SDA na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo bit će održan u maju ove godine.

– Mislim da ću se kandidirati, ako budem živ i zdrav, i pri pameti. Ambicioznih političara i kandidata, koji su rivali, uvijek će biti. Tako i treba, to je jedno normalno i zdravo stanje stranke – kaže Izetbegović.

Izetbegović je u intervjuu “Jedan” govorio i o Deklaraciji HNS-a, pregovorima sa strankama o formiranju vlasti, izboru glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, reformi SDA.

– Morat ćemo naći način da u SDA uđu i Srbi i Hrvati. Imate vi ljudi koji jesu SDA, koji su simpatizeri SDA, koji su sa nama odrasli, koji su bili u Armiji R BiH, Srba i Hrvata, koji bi bili prirodni dio SDA. Naravno, u unutrašnjoj konkurenciji zatvara se prostor, pokušavaju stari kadrovi SDA. Teško je i ženi i mladom čovjeku da se probije, ali mi ćemo morati kroz neke kvote da otvorimo prostor za mlade ljude i za nebošnjake. Ta stranka mora da liči na ovu zemlju – smatra Izetbegović.

Izbor glavne tužiteljice nazvao je neustavnim jer prema Daytonu struktura vlasti treba pratiti strukturu stanovništva:

Prema tome bi nekih 50% pozicija trebalo pripasti Bošnjacima, ili 44% prema popisu iz ’91, i naravno prije svega u vrhu pravosuđa moraju biti zastupljeni, a oni su sad očišćeni. I u vremenu kada je gospođa Tadić bila VD tužioca nije došlo do procesuiranja antiustavnog djelovanja u RS- u vezi s proslavom dana RS-a. To je dakle, prva njena referenca. A druga referenca je što se masovno krenulo,, 20 godina poslije okončanja rata, sa procesuiranjima branilaca BiH, i mi moramo tu naći načina da stvari stavimo u okvire Ustava. Dakle stalno spominjemo Ustav BiH. To je cijelo vrijeme udar ustvari udar na poziciju koju mi imamo u skladu s Ustvaom, na razne načine i jedan od vidova je i imenovanje gospođe Tadić i nameće se onda da pred Ustavnim sudom valja braniti Ustav BiH.

Govoreći o budućnosti SDA kazao je:

Dok god postoji potreba za strankom koja će braniti ovo sve što sam kroz intervju govorio, SDA će da jača. I mislim da ćemo morati uraditi ova dva ili tri procesa unutar sebe: mladi ljudi, nebošnjaci i eksperti – pojačati intelektualni kapacitet. Dakle, moramo ta tri elementa snažnije uključiti u SDA, poentirao je Izetbegović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj