RASPLET DRAME U TK! Ljevica i SDA smjenjuju Vladu PDA-SBB?

Klub poslanika Demokratske fronte u Skupštini Tuzlanskog kantona najavio je pokretanje procedure smjene Vlade TK-a zbog kršenja moratorija na zapošljavanje i imenovanje, koji je Skupština usvojila 21. decembra. Ovaj potez DF-a predstavlja uvertiru za ulazak SDA u skupštinsku većinu TK, nakon što je danas formirana nova koalicija u ZDK u kojoj SDA vodi glavnu riječ.

Kako je kazao Oslobođenju inicijator ideje Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a, sad će svi imati priliku pokazati podržavaju li ovakav rad kantonalne Vlade, u kojoj sjede kadrovi PDA.

– Mi ćemo vidjeti u narednih nekoliko dana ko je za ovu ideju. Apelujem na sve političke partije koje nisu zadovoljne radom ove vlasti u TK-u da podrže inicijativu DF-a, a tu prvenstveno mislim na stranke koje čine BH blok. Ukoliko ne podrže, onda i to govori o odnosima među političkim strankama TK-a, pogotovo u ovim postizbornim pregovorima, kazao nam je Mešalić.

Podrška Naše stranke

Za ovu ideju je i Naša stranka, kako nam je kazao njihov poslanik Selim Bešlagić, ali samo u slučaju ako se dokaže da je Vlada zapošljavala i imenovala nakon usvajanja moratorija.

Ukoliko postoje dokazi da je moratorij prekršen, mi ćemo to svakako podržati, bez obzira na sve. Ako je moratorij prekršen, onda se mora ići u ovo, ističe Bešlagić.

Međutim, u ovom trenutku ni Mešalić nema dokaze da je prekršena odluka o moratoriju na zapošljavanje.

– Bilo je nekih konkursa, neki su naknadno poništeni, bilo je i imenovanja, ali nije samo ovo razlog za smjenu. Ova vlada praktično ništa nije radila u tehničkom mandatu, a između ostalog još nije donijela nacrt budžeta, dodao je Mešalić.

Za prolazak inicijative potrebne ruke SDA

Za pokretanje procedure smjene Vlade TK-a je Stranka za BiH, ali i SDA. Za smjenu Vlade TK-a potrebno im je 19 glasova, što faktički u ovom trenutku mogu ostvariti samo ukoliko im se priključi i SDA, s obzirom na to da PDA i SBB čine Vladu TK-a.

Ulazak sa SDA u smjenu Vlade svakako bi značio da je SDA i mogući koalicioni partner, ali bi takvo glasanje konačno značilo i da nema dogovora o ulasku u vlast sa PDA. Upravo su SDA i PDA jedine stranke s kojima BH blok može u vlast TK-a. S obzirom na to da rukovodstva stranaka koje čine BH blok još nisu donijela konačnu odluku, potez DF-a je više želja za raščišćavanjem političkih odnosa i definisanjem preferencija među strankama u TK-u kada je riječ o koaliranju, nego stvarna želja za smjenu kantonalne Vlade.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj