ŠAROVIĆ TVRDI: Građani BiH nisu konzumirali meso bolesnih krava iz Poljske

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović tvrdi da, na osnovu provjera koje su provele nadležne institucije, nema opasnosti da su građani Bosne i Hercegovine konzumirali sporno meso iz Poljske.

Šarović je za portal klix.ba izjavio da nije bilo načina da meso bolesnih krava iz Poljske dođe na tržište Bosne i Hercegovine.

“Meso iz sporne klaonice goveda Elkopol, iz poljskog mjesta Kalinovo, distribuirano je isključivo u zemlje Evropske unije, među kojima nije Bosna i Hercegovina. Takođe, navedena poljska klaonica nema odobrenje za izvoz u Bosnu i Hercegovinu niti je kod nas upisana u registar klaonica iz kojih je moguće uvesti meso”, ističe Šarović.

Meso išlo u 12 zemalja EU-a

Meso iz klaonice u Poljskoj distribuirano je u 12 zemalja Evropske unije – Estoniju, Finsku, Francusku, Njemačku, Mađarsku, Latviju, Litvaniju, Portugal, Rumuniju, Slovačku, Španiju i Švedsku, prema informacijama sistema za brzo uzbunjivanje za hranu i hranu za životinje iz Evropske unije.

Aferu s mesom iz Poljske otkrili su novinari britanskog Guardiana, koji su utvrdili da se u klaonici u regiji Mazovija kolju bolesne krave, čije se meso potom čistilo, uljepšavalo i etiketiralo kao zdravo, a potom distribuiralo u zemlje Evropske unije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj