PAPA FRANJO I IMAM AL-AZHARA POTPISALI DEKLARACIJU BRATSTVA: Ili ćemo zajedno graditi budućnost ili je neće biti

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo i veliki imam Univerziteta Al-Azhar u Kairu Ahmad al-Tayyeb potpisali su danas historijsku Deklaraciju bratstva.

Papa Franjo je učestvovao na međureligijskom skupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u sklopu jačanja veza Vatikana s muslimanskim svijetom.

Tom prilikom papa i veliki imam al-Tayyeb su na svečanoj ceremoniji u Abu Dhabiju potpisali Deklaraciju bratstva pozivajući na mir među državama, religijama i rasama.

U Deklaraciji se navodi da će zajedno poduzeti potrebne napore u okviru borbe protiv ekstremizma.

Deklaraciju bratstva su potpisali u ime svih žrtava rata, progona i nepravde u svijetu.

“Odlučno izjavljujemo da religije nikada ne smiju poticati na rat, mržnju, neprijateljstvo i ekstremizam niti smiju poticati nasilje i prolijevanje krvi”, navodi se u tekstu Deklaracije.

Papa Franjo je tokom prve papinske posjete Arapskom poluotoku pozvao na okončanje ratova na Bliskom istoku.

“Nasilje, ekstremizam ili fanatizam nikada ne bi mogli biti opravdani u ime religije”, kazao je papa.

Veliki imam al-Tayyeb je istakao da su milioni muslimana u svijetu platili veliku cijenu zbog nekoliko, kako je kazao, kriminalaca nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Imam Al-Azhara pozvao muslimane da prigrle kršćane

“I dalje svugdje prigrljujte svoju braću, kršćanske građane, jer su oni naši partneri u našoj naciji”, poručio je vjernicima tijekom govora na televiziji, s ceremonije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na kojoj je sudjelovao i papa Franjo.

Potom se obratio kršćanima kojima je rekao: “Vi ste dio ovog naroda. Vi ste građani, ne manjina. Vi ste građani s punim pravima i odgovornostima”.

Pozvao je i muslimane na zapadu da se integriraju u svoje zemlje domaćine i poštuju lokalne zakone.

Egipat se u borbi protiv islamskih militanata oslanjao na klerike Azhara koji je 2017. bio domaćin papi Franju kako bi se poboljšali odnosi između kršćana i muslimana.

Riječ je o instituciji koja se smatra glavnim autoritetom sunitskih muslimana, a čije je sveučilište jedno od najprestižnijih islamskih obrazovnih institucija.

“Ili ćemo zajedno graditi budućnost ili je neće biti”

Papa Franjo pozvao je na okončanje ratova na Bliskom istoku, u Jemenu, Siriji, Iraku i Libiji osudivši u svome govoru na međuvjerskom skupu u Abu Dhabiju one koji nasilje čine u ime vjere.

“Bratstvo među ljudima postavlja pred nas, predstavnike vjere, da bez oklijevanja osudimo svaki, najmanji oblik nasilja. Nasilje se ne može opravdati u ime vjere”, poručio je Sveti Otac.

“Rat može stvoriti samo bijedu i nevolju, a oružje može donijeti samo smrt”, rekao je Papa.

“Treba se skrbiti za to da vjera ne bude instrumentalizirana jer ako prizna nasilje i terorizam prijeti joj opasnost da porekne sebe samu”.

“Ili ćemo zajedno graditi budućnost ili je neće biti. Religije, posebno religije, ne smiju se odreći bitne zadaće gradnje mostova među narodima i kulturama”.

Papa nije bio eksplicitan u svojim izjavama, iako se njegovi komentari tiču i statusa kršćanskih manjina na Bliskom istoku a neke od njih smatraju se žrtvama diskriminacije.

“Zajedno, braća jedine od Boga stvorene obitelji, suprotstavimo se logici oružane sile, monetizaciji odnosa, gomilanju oružja na granicama, gradnji zidova, ušutkavanju sirotinje”, rekao je Papa.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. Historijska prekretnica,koju je započeo Franja Asiški,KADA JE I PROTIV TADAŠNJEG PAPA Urbana II krenuo medju,a ne protiv Saracena i musiimana.
    Papa Franjo,prvi od svih papa nije samo uzeo ime nego i paradignu sv.Franje.Velićanstveno.da je naišao na sudjelatnike u islamskom svijetu.

    Reply
  1. […] PAPA FRANJO I IMAM AL-AZHARA POTPISALI DEKLARACIJU BRATSTVA: Ili ćemo zajedno graditi budućnost il… […]

  2. […] PAPA FRANJO I IMAM AL-AZHARA POTPISALI DEKLARACIJU BRATSTVA: Ili ćemo zajedno graditi budućnost il… […]

Komentiraj