ISTAKLI VAŽNOST ‘DEMOKRATSKOG I MIRNOG’ RJEŠENJA! Hrvatska priznala Guaida za privremenog predsjednika Venecuele

 Ministarstvo spoljih poslova Hrvatske objavilo je saopštenje o stanju u Venecueli iz kojeg je jasno da Hrvatska podržava Huana Guaida, predsjednika Nacionalne skupštine koji se proglasio privremenim predsjednikom.

Slikovni rezultat za hrvatska priznala guaida

“Republika Hrvatska je zabrinuta najnovijim događanjima u Venecueli te daljnjim produbljivanjem političke, ekonomske i humanitarne krize. Snažno osuđujemo kršenje ljudskih prava i vladavine prava te nasilje koje je dovelo do smrti i povređivanja građana te brojnih hapšenja.

Ističemo važnost iznalaženja mirnog i demokratskog rješenja u okviru održivog političkog procesa, koji treba uključivati održavanje slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora u skladu s međunarodnim demokratskim standardima i Ustavom Venecuele”, stoji u izjavi MVP.

“Hrvatska podržava predsjednika Nacionalne skupštine”

“Hrvatska podržava demokratski izabrana legitimna tijela Venezuele, Nacionalnu skupštinu i njezinog predsjednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsjednika provede slobodne, pravedne i demokratske predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom se pogledu Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU.

U okviru nastojanja za mirno prevladavanje aktualne krize Hrvatska je podržala uspostavu Međunarodne kontaktne grupe za Venecuelu, koja treba pomoći u stvaranju uslova za vjerodostojni politički proces i održavanje izbora.

Hrvatska podržava građane Venecuele u njihovoj želji za prestankom nasilja i mirnim i demokratskim rješenjem krize. S partnerima u EU radimo na omogućavanju pružanja humanitarne pomoći, koju zbog zabrane režima nije moguće dostaviti. U tom kontekstu Hrvatska je posebno zabrinuta za brojnu hrvatsku zajednicu koja živi u Venecueli”, navode iz MVP-a.

Najmanje je četrnaest zemalja EU – Španija, Francuska, Velika Britanija, Danska, Holandija, Litvanija, Latvija, Estonija, Portugal, Austrija, Češka, Švedska, Finska i Luksemburg,, pojedinačno je priznalo Huana Guaida predsjednikom koji bi imao zadatak organizovati nove izbore. Njima se, evo, pridružila i Hrvatska.

Venecuela će preispitati odnose sa zemljama koje priznaju Guaida

Venecuela je objavila da će preispitati svoje diplomatske odnose s evropskim državama koje priznaju opozicionog vođu Huana Guaida, koji se proglasio privremenim predsjednikom države, saopštilo je venecuelsko ministarstvo spoljnih poslova.

Karakas će “u cijelosti preispitati bilateralne odnose s tim vladama počevši od ovog trenutka dok one ne odustanu od podrške pučističkim planovima”, navodi se u saopštenju.

Ovo pitanje podijelilo je EU. Neke zemlje poput Italije i Grčke odlučile su da će pričekati da vide kako će se situacija dalje razvijati prije nego što donesu odluku.

Socijaldemokrat Huan Guaido, predsjednik parlamenta koji nadzire opozicija, proglasio se privremenim predsjednikom Venecuele 23.  januara. Tvrdi da je Maduro uzurpirao vlast.

(Global CIR/Index/Agencije)

Komentiraj