UBRZANI ROKOVI: S-400 stiže u Tursku na jesen

Rusija će isporučiti Turskoj protivvazdušne raketne sisteme S-400 do jeseni u skladu sa ugovorom, saopštio je u intervjuu listu “Komersant” šef Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev.

“Portfolio narudžbina Turske iznosi viši od milijardu dolara. U 2017. godini, kako vam je poznato, bio je potpisan ugovor o S-400. Već dva puta smo smanjivali rokove, i do jeseni 2019. godine obaveze će biti realizovane.

Turska, naravno, ima ambicije da razvija nacionalnu vojnu industriju, u jednom broju oblasti ona u tome ima i značajne uspejhe. Zato partnere privlače takve teme, kao što je zajednička proizvodnja vojne tehnike, uključujući avijacionu“, rekao je Šugajev listu.

On je naglasio da Rusija može predložiti Turskoj konkretna rješenja o projektima koji su im interesantni. Između ostalog, Rusija je spremna da sarađuje oko avijacione tehnike i motora.

“Ugovor o S-400 predviđa i opciju o tehnološkoj saradnji. Mi smo spremni da lokalizujemo proizvodnju određenih elemenata ovog sistema. Pri tome, ne postoji nikakva opasnost za nas da može doći do kopiranja osjetljivih tehnologija”, rekao je Šugajev.

On je naveo da osim Kine, Indije i Turske na dobijanje S-400 čeka još 10 država.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj