ENERGETIKA KAO MOST SARADNJE: Grčka želi krak „Turskog toka“?

Grčka ima volju da proširi ekonomsku saradnju sa Turskom i da igra aktivniju ulogu u sprovođenju projekta gasovoda “Turski tok”, izjavio je grčki premijer Aleksis Cipras.

On je nakon jučerašnjeg sastanka sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari rekao da se sa turskim liderom saglasio da bi energija trebala da bude “most saradnje, a ne prepreka ili motiv za sukobljavanje u regionu”.

“Razgovarali smo da energetika treba da bude most saradnje, a ne prepreka, ne razlog za sukobe u regionu. Mi već sarađujemo na važnim energetskim projektima, kao što je `Transjadranski gasovod`. Voljeli bismo da imamo širu saradnju u projektu `Turski tok`”, istakao je Cipras.

Grčki premijer rekao je da je sa Erdoganom razgovarao i o ekonomiji, ekonomskim vezama dvije zemlje i koracima koje treba preduzeti kako bi se poboljšao život ljudi u regionu, javio je TASS.

Projekat “Turski tok” uključuje izgradnju cjevovoda ispod Crnog mora do evropskog dijela Turske i granice sa Grčkom.

Prva linija gasovoda služiće za snabdijevanje gasom tržišta u Turskoj, a druga za snabdijevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope.

Ruska kompanija “Gasprom” smatra Grčku, Italiju, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku potencijalnim tržištima za snabdijevanje gasom.

Ono što kod nekih analitičara budi dozu sumnje u grčke namjere jeste ‘gasna’ inicijativa pod američkim patronatom koja okuplja Grčku, Kipar i Izrael, sa mogućnošću učešća i drugih država, prije svega Egipta i Jordana.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj