FRANCUSKA I NJEMAČKA PRAVE AVION ŠESTE GENERACIJE! Posjedovat će stelt-tehnologiju, mogućnost kontrole uz pomoć vještačke inteligencije, sisteme za automatsko raspoznavanje meta, kao i lasersko oružje…

Pokretanje Europske vojske prijedlog je o kojem se već dugo vremena raspravlja u među državama članica Europske unije, no Francuska i Njemačka odlučile su otići korak dalje i napraviti zajedničke borbene avione.

Francuska i Njemačka su u srijedu potpisale ugovor vrijedan 65 milijuna eura s ciljem zajedničke suradnje u izgradnji borbenog aviona sljedeće generacije prema izvorima dobivenim iz francuske vojske i druga dva izvora upoznata s tim pitanjem, izvijestio je Reuters.

Ministrice odbrane Francuske i Njemačke, Florens Parli i Ursula fon der Lajen, potpisale su ugovor za izvođenje konstruktorskih radova na izgradnji lovca šeste generacije, piše portal „Defence News“.

Izvori tvrde da će tvrtke koje će do 2024. godine izgraditi nove avione biti Dassault Aviation i Airbus. One će zamijeniti postojeći francuski Rafale i njemački Eurofighter.

Svoj borbeni plan su francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel najavili još u srpnju 2017. Na konferenciji za novinare su tada rekli da će novi sistem obrambenih zrakoplova Future Combat Air System (FCAS) uključivati borbene avione i niz pratećih oružja poput dronova.

Iz izvora se otkrilo da će ugovori potpisani u srijedu trajati dvije godine, a Berlin i Pariz će podjednako sudjelovati u troškovima. Airbus i Dassault iščekuju inicijalni ugovor kako bi mogli početi s radom.

Očekuje se kako će na razvoju motora za avion raditi francuska kompanija Safran i njemački MTU Aero Engines, a sudjelovat će i francuska elektronička tvrtka Thales i europski proizvođač raketa MBDA. 

Ovog ljeta projektu bi se trebala pridružiti i Španjolska, a izvor iz francuske vojske naglašava da su Njemačka i Francuska spremne prihvatiti još europskih partnera.

Ranije su u „Airbusu“ saopštili da će perspektivni evropski lovac imati stelt-tehnologiju, mogućnost brze predaje podataka upravljanja i kontrole uz pomoć vještačke inteligencije, sisteme za automatsko raspoznavanje meta, kao i lasersko oružje.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj