NETANYAHU ODUŠEVLJEN: SAD kupuju izraelske odbrambene sisteme “Čelična kupola”

Vojska Sjedinjenih Američkih Država najavila je da planira kupiti ograničen broj protivraketnih odbrambenih sistema “Čelična kupola” od Izraela, prenijeli su izraelski mediji.

“‘Željezna kupola’ bit će procijenjena i testirana kao sistem koji je trenutno na raspolaganju da štiti razmještene članove vojne službe SAD-a od širokog spektra prijetnji iz zraka i indirektne vatre”, navedeno je u saopćenju vojske SAD-a.

U saopćenju izraelskog Ministarstva odbrane piše da je američka vojska rekla Izraelu da je odlučila kupiti sisteme “za momentalne potrebe vojske SAD-a”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je i ministar odbrane, rekao je da je takva odluka “veliko dostignuće za Izrael” i daljnja potvrda “čvrste veze sa SAD-om i, također, rastućeg izraelskog statusa u svijetu”.

“Izrael ima ‘Čelična kupola’ i ‘Čeličnu pesnicu’. Naši sistemi mogu se suočiti sa svakom prijetnjom”, dodao je Netanyahu.

Krajem 2017. sistem “Čelična kupola” izložen je na godišnjem sastanku Udruženja vojske SAD-a, profesionalog udruženja oficira, te su zvaničnici Pentagona navodno izrazili interes da ga kupe.

Sistem, koji su razvile izraelska kompanija Rafael i Izraelska avijacijsko-svemirska industrija, namijenjen je presretanju i uništavanju raketa kratkog dometa i artiljerijskih granata, a izraelska vojska koristi ga od 2011.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj