ODGOVOR NA NEOSNOVANE NAPADE I NEČUVENE IZJAVE: Francuska opozvala svog ambasadora u Italiji

Francuska je opozvala ambasadora iz Italije zbog optužbi, neosnovanih napada i nečuvenih izjava talijanskih zvaničnika koji se ponavljaju nekoliko mjeseci, javljaju agencije.

Miješanje u unutrašnja pitanja Francuske

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Francuske Agnes Von Der Muhll kazala je kako je Francuska bila meta optužbi, neosnovanih napada i nečuvenih izjava koji su se ponavljali kroz period od nekoliko mjeseci. Dodala je kako se nešto slično nije desilo u posljednjih nekoliko godina.

Muhll je kazala kako su talijanski zvaničnici provocirali miješanjem u unutrašnje poslove Francuske i iznosili neprihvatljive analize što se odrazilo na poštovanje među dvije zemlje. Dodala je kako je sve to nameće ozbiljnu situaciju koja nameće pitanja o namjerama Italije u odnosima s Francuskom.

-Pred ovom jedinstvenom situacijom francuska vlada je donijela odluku o opozivanju ambasadora Francuske u Italiji – istakla je Muhll.

Ministar za ekonomski rast, rad i socijalnu politiku Italije Luigi Di Maio nedavno je saopćio kako je na sastanku s predstavnicima žutih prsluka razgovarao o demokratiji, odnosima dvije zemlje i društvenim pravima te najavio nove susrete. Ipak, izjave talijanskih i francuskih zvaničnika iznesene u posljednjih nekoliko sedmica pojačale su tenzije.

Talijani su veliki narod i naši prijatelji…

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron kazao je kako su Talijani veliki narod i njihov prijatelj.

-Zaslužuju lidere koji priliče njihovoj historiji – rekao je Macron na što je zamjenik premijera Italije kazao kako Francuska treba prvo izručiti teroriste i ubice kojima godinama pruža utočište, a da će onda razgovarati s Macronom.

-Macron govori da ja i Salvini nismo na visokom nivou. Neka narod Italije odluči o tome – rekao je Luigi Di Maio koji je Francusku optužio da slijedi kolonijalističku politiku u Africi i pružio podršku žutim prslucima.

Francuska vlada je zbog izjava Di Maioja i Salvinija, nedavno u Ministarstvo vanjskih poslova pozvala ambasadora Italije u Parizu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj