U JEKU ‘NACIONALNE DEBATE’: Raste podrška Macronu

Izgleda da je francuski predsjednik Emmanuel Macron vratio podršku dok pokušava zaustaviti proteste “Žutih prsluka” nacionalnom političkom debatom.

Nedavna istraživanja javnog mišljenja pokazuju da je Macronov rejting porastao s 23 na 31 posto u decembru, odnosno s 31 na 35 posto sada, prenio je AP.

No, Macron zna da bi oporavak mogao biti krhak, rekavši nedavno da se osjeća kao da “hoda po ledu”.

Macron je otad najavio paket mjera u vrijednosti približno deset milijardi eura za povećanje kupovne moći radnika i penzionera i pokrenuo veliku debatu kako bi francuski narod izrazio svoje stavove prema ekonomskim i demokratskim pitanjima zemlje. 

Tokom posljednje tri sedmice Macron je putovao širom Francuske kako bi učestvovao u nekoliko debata.

Stojeći usred grupe od stotinjak ljudi, odgovarao je na desetke pitanja šest do sedam sati, što je bilo uživo emitirano na francuskim kanalima, pa tako velika debata sada zauzima isto prostora kao i protesti “Žutih prsluka” u francuskim medijima.

Le Pen predložila Macronu prijevremene izbore

Predsjednica ekstremne desnice u Francuskoj Marin Le Pen savjetovala je danas predsjednika Emanuela Macrona da raspusti donji dom parlamenta i raspiše prijevremene izbore kao rješenje izlaska iz krize s kojom se Macron suočava od 17. novembra s protestima pokreta „Žuti prsluci”.

„Izrazila sam svoj stav. Nijedan referendum ili druga velika debata neće riješiti krizu”, rekla je predsednica stranke Nacionalno okupljanje posle sastanka s Macronom u Jelijsejskoj palati.

Le Penova je rekla da raspuštanje parlamenta izgleda kao najbolje rješenje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj