ZA FILM ‘TAKE ME SOMEWHERE NICE’: Bosanka dobila Nagradu žirija u Rotterdamu

Amsterdamska rediteljica bosanskohercegovačkog porijekla, rođena u Bugojnu 1987. godine, izbjegla je u malo nizozemsko selo pa su sjećanja na početke života daleko od rodne grude postala kratkometražni film “Import”.

Ostvarenje je bilo nizozemski kandidat za najveće priznanje sedme umjetnosti koje se dodjeljuje u Los Angelesu pod nazivom “Oscar”. Prikazano je i na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu, u programu “Petnaestorica reditelja”.

Poseban uspjeh

Ena Sednijarević je prije prvog dugometražnog ostvarenjasnimilla jos tri kratka.

Piše: Džana Mujadžić

Na tek završenom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu uručena joj je Specijalna nagrada žirija “Tiger Competition”, u sastavu Alfredo Jear, Daniela Michel, Susanna Nicciarelli, Katriel Sehory i Pimpaka Towira.

 Film”Take me somewhere nice” je prica o Almi, mladoj djevojci sa zapada Europe, koja na poseban nacin otkriva svoje podrijetlo iz Bosne i Hercegovine.

Međunarodna suradnja

 Devedesetjednominutno ostvarenje producirali su amsterdamski “Pumpkin film” i Amra Bakšić Ćamo. Priznanje je kompletirano svotom od 10. 000 americkih dolara, kao potpora budućem rediteljicinom projektu.

“Zlatnog Tigra” dobila je Kineskinja Zhu Shengze zahvaljujući ostvarenju “Present.Perfect”. Radi se o eksperimentalnom filmu, znalačkoj montazi slika “live streama” na kineskom Youtubeu. Priznanje “Bright Future” je otišlo u ruke Japanke Aye Koretzky za rekonstrukciju jednogodišnjeg putovanja po svijetu, njezinog oca Jiroa, pod  nazivom “Around The World When You Were My Age”.

Ovogodišnje 48 izdanje IFFR-a pratilo je više od 100. 000  posjetitelja.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj