OKRŠAJ KOSOVA I SRBIJE U UN-u: Velika rasprava na sjednici Vijeća sigurnosti

U New Yorku je održana sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je raspravljano o novom izvještaju o radu UNMIK-a. 

Srbiju je predstavljao prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, dok je u ime Prištine govorila Vljora Čitaku, ambasadorka Kosova u SAD-u. 

Održavanje sjednice bilo je neizvjesno zbog protivljenja SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Poljske da se raspravlja o Kosovu, iako je Ekvatorijalna Gvineja, koja ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, izrazila spremnost da to pitanje stavi na dnevni red. 

Čitaku je na sjednici poručila da će biti ‘beskrajne drame i sukoba’ dok Srbija ne prizna Kosovo kao ravnopravnog partnera. Ona se osvrnula na djelovanje OVK i rekla da je ta organizacija bila borac protiv režima Slobodana Miloševića, a pokušaj borbe srpske vojske s pripadnicima Oslobodilačke Vojske Kosova predstavila je kao silovanje žena i ubijanje djece. 

Ambasadorica Kosova u SAD-u izrazila je negodovanje zbog rasprave o Kosovu i poručila da su takse direktan odgovor na agresivnu i brutalnu kampanju srpske vlade prema Kosovu. 

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija nikada nije povlačila jednostrane poteze, kao i da dijalog Beograda i Prištine, blokiran zbog odluke o uvođenju stopostotnih taksi na srpsku robu, može biti nastavljen tek kad ih Priština povuče. 

Nadam se da će Priština ukinuti nametnute takse, jer bi to bilo razumno i otvorilo bi vrata razgovorima. Međutim, ukoliko to ne učine, bit će jasno da ne žele razgovor, ne žele dogovore, ne žele da prave kompromise, već žele politiku ucjene – rekao je Dačić, prenosi Klix.ba.

Da li stalni napadi na povratnike i njihovu imovinu, pritisci i nasilje niskog intenziteta, diskriminacija i netolerancija, vama govore da je cilj, proklamovan prije dvadeset godina, zaista i ostvaren ili smo spremni zarad političkih ciljeva i strateških konsideracija zatvoriti oči nad onim što se dešava i tvrdimo da je situacija mirna i stabilna – pitao je Dačić. 

Haradinaj: Pokretanje teme o korekciji granica je napravilo probleme

Kosovski premijer Ramush Haradinaj poručio je, govoreći o nastavku dijaloga s Beogradom i ideji korekcije granica sa Srbijom, da ni Hashim Thaci, ni on “nisu vlasnici Kosova”.

“Mi nismo vlasnici Kosova gdje živi dva milijuna ljudi. To je čin proglašenja neovisnosti. Ako se netko usudi pregovarati o teritoriju Kosova, taj je protiv ustava”, rekao je Haradinaj u intervjuu za prištinsku televiziju T7.

Uvjeren je da bi s Beogradom bilo lakše postići dogovor da tema o korekciji granica nije otvorena, jer je to pitanje, kako je naveo, “poremetilo odnose Prištine s prijateljima Kosova”.

Govorio je i o nedavnoj zajedničkoj večeri u Thacijevoj kući, kojoj je prisustvovao i albanski premijer Edi Rama te visoki dužnosnici Kosova.

Prenio je kako je tokom večere vođen “dostojanstven” razgovor, te da je susret inicirao Rama.

“Bio je to oprezan razgovor na poznate teme: pristojbe, dijalog, opcije konačnog rješenja pitanja Kosova. Promjene stava nije bilo”, tvrdi Haradinaj.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj