DAČIĆA NAZVAO ‘ZAMJENIKOM BALKANSKOG KASAPINA’: Pacoli optužio Srbiju da je odgovorna za nekoliko ratova na Balkanu

Ministar spoljnih poslova Kosova Bhedžet Pacoli reagovao je na govor koji je šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić održao na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a, nazivajući ga “zamjenikom balkanskog kasapina Slobodana Miloševića” te optužio Srbiju da je “odgovorna za nekoliko ratova na Balkanu”, prenose agencije.

“Godinama i decenijama pratimo globalnu debatu o demokratizaciji sistema UN-a. Međutim, kada gledam zamjenika balkanskog kasapina Slobodana Miloševića, danas ministra vlade Srbije Ivicu Dačića, kako iscrpno govori bez da pritom pocrveni, pred uglednim diplomatama zemalja koje imaju predstavnike u Savjetu bezbjednosti UN-a, pokrećem pitanje da li demokratizacija globalnih institucija uključuje davanje prostora ličnostima sa kriminalnim i šovinističkim backgroundom, kao što je Dačić”, rekao je Pacoli.

“Kako je moguće”, zapitao se Pacoli  da “u diplomatskoj prostoriji predstavnik kriminalnog režima, zemlje odgovorne za nekoliko ratova na Balkanu, govori pred predstavnicima zemalja koje omogućavaju postojanje mira i stabilnosti i koje su sa pravom podržale našu nezavisnost”.

“Je li to demokratija ili defekt ovog univerzalnog sistema”, upitao je Pacoli, objavljeno je u press klipingu UNMIK-a.

Niz optužbi Vljore Čitaku na račun Srbije

Kosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku, iznijela je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN niz optužbi na račun Srbije.

Ona je, između ostalog, navela da je Beograd taj koji traži izgovore da ne sjedne za pregovarački sto s Prištinom u Briselu.

“Srbija uslovljajva dijalog uklanjanjem taksi na robu iz centralne Srbije,” kazala je Čitaku i ponovila da je odluka o taksama direktan odgovor na “agresivnu i brutalnu” kampanju srpske vlade protiv Kosova.

Prema njenim riječima, takse nisu problem, već su samo izgovor Beograda za odbijanje da sjedne za sto s Prištinom u Briselu.

Ona je na sjednici SB UN posvećenoj Kosovu više puta ponovila da ne može da shvati zašto se SB UN ponovo sastaje i češće govori o Kosovu, nego o Siriji, Jemenu, Venecueli gdje, prema njenim riječima, postoje pravi problemi.

Neprihvatljivo je da je Srbija pretvorila ovo tijelo u teatar koji je postao scena za Srbiju da priča svoju bajku svijetu, izmišljenje priča u koji ne sama ne vjeruje”, rekla je Čitaku i dodala da su sjednice izgubile svoju svrhu. Ona je pozvala članice Savjjeta bezbednosti da prekinu, kako je rekla, ovu parodiju i šaradu.

Takođe je optužila Srbiju da nije iskrena u angažovanju u dijalogu o normalizaciji i istakla da se neće voditi dijalog o postojanju Kosova kao slobodne države.

“Želimo da razgovaramo o izgradnji konstruktivnog odnosa među susjedima kao ravnopravni, ali tu leži problem, Srbija se protivi ideji da je Kosovo ravnopravno, zato stalno stvaraju drame”, kaže ona.

Osvrnula se i na nedavnu odluku Prištine o Trepči optuživši Beograd za “neokolonijalnu” reakciju. Kosovo neće pregovarati o Trepči ili nekom drugom resursu, oni su na Kosovu i pripadaju Kosovu, tvrdi ona i dodaje da Srbija treba da želi mir, a ako to zaista želi onda mora da radi na tome.

Ona je optužila Beograd i da vrši pritisak na Srbe na KiM i da sprječava njihovu integraciju te da ih koristi kao instrument za svoju politiku destabilizacije.

Čitaku tvrdi i da se glavni osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića krije u Beogradu i da Srbija odbija da ga preda kosovskim vlastima.

Navodeći da se Kosovo oslobodilo Srbije prije 20 godina, Čitaku kaže da je sad trenutak da Srbija sebe oslobodi Kosova, zarad mira i bezbjednosti u regionu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj