DOK TVRDOLINIJAŠI OSNIVAJU ‘STRANKU ZA BREXIT’: Više od 250 kompanija iz Velike Britanije razmatra preseljenje u Holandiju

Britanska izborna komisija potvrdila je osnivanje nove političke stranke, koja će se zvati Stranka za Brexit (Brexit Party) i koju podržava Nigel Farage, zastupnik Evropskog parlamenta i jedan od glavnih zagovornika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (EU) tokom kampanje pred referendum 2016. godine.

Nova stranka, koja je zvanično registrovana, moći će teoretski da kandiduje svoje članove za izbore za Evropski parlament u maju ove godine ukoliko bude odložen Brexit koji stupa na snagu 29. marta.

„Stranka je osnovana uz moju potpunu podršku. Imam namjeru da učestvujem na evropskim izborima 23. maja, ako Brexit ne stupi do tog datuma na snagu“, rekao je Farage, prenosi Beta.

‘Mašina je pokrenuta’

Farage je rekao da je nova stranka dobila nekoliko stotina kandidatura za članstvo, kao i obećanja o finansiranju.

„Mašina je pokrenuta“, dodao je on.

Stranku predvodi Catherine Blacklock, nekadašnja članica antievropske i antiimigracione stranke UKIP, koja je pozvala članove vladajuće Konzervativne stranke da se učlane.

UKIP, koji se protivi članstvu Velike Britanije u EU-u, igrao je ključnu ulogu u referendumu 2016. na kojem su se Britanci izjasnili za izlazak iz Unije.

Farage je u decembru napustio stranku koju je osnovao i vodio deset godina uz ocjenu da UKIP ne može da vodi Veliku Britaniju ka njenom istupanju iz Unije.

Više od 250 kompanija iz Velike Britanije razmatra preseljenje u Holandiju

Sa druge strane, Vlada Holandije saopćila je da su u pregovorima sa 250 kompanija o prebacivanju poslovanja iz Velike Britanije u Holandiju uoči Brexita 29. marta.Iz holandskog Ministarstva za ekonomska pitanja saopćeno je da su tokom prošle godine iz Velike Britanije u Holandiju doveli 42 kompanije ili njihove ogranke, čime je obezbjeđeno 1.923 radna mjesta.

Riječ je, između ostalih, o kompanijama medijskoj kompaniji TVT, finansijskim kompanijama “MarketExes” i “Azimo”, pomorskoj osiguravajućoj kući “P&I” i japanskoj banci Norinlukin. 

“Ove godine nekoliko kompanija, uključujući Discovery i Bloomberg već je saopćilo da zbog Brexita namjeravaju da investiraju u Holandiju. Osim toga, holandska Agencija za strane investicije razgovara sa više od 250 kompanija koje razmatraju da svoje poslovanje prebace u Holandiju”, navodi se u saopćenju.

Iz holandskog Ministarstva navode da većina britanskih, ali i neke američke i azijske firme razmatraju stanje u svojim ograncima.

“Među ovim kompanijama su neke iz finansijskog, medijskog i reklamnog sektora”, dodaje se u saopćenju.

Evropska Agencija za medicinu, koja već radi u privremenom poslovnom prostoru u Amsterdamu, do kraja godine prebacit će svojih 900 zaposlenih iz Londona u taj holandski grad.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj