‘┼áOKING’…Ambasada SAD u Beogradu ┼íaljivo odgovorila na pisanje medija o ameri─Źkom ‘tajnom planu’

Fotografije susreta ameri─Źkih diplomata s organizatorima protesta koji su dio opozicije u Srbiji u beogradskom hotelu “Hilton” djelo su obavje┼ítajnih struktura SAD, prema pisanju ”Ve─Źernjih novosti”.  

Trifunovi─ç sa osobljem Ambasade SAD-a u Srbiji

Na tu (dez)informaciju šaljivo je reagirala Ambasada SAD u Beogradu.

Pozivaju─çi se na saznanja iz srbijanskih sigurnosnih struktura, list pi┼íe da je cilj ove operacije bio da se, po objavljivanju ovih fotografija, u javnosti stekne utisak kako srbijanske slu┼żbe uhode opozicionare, a da se naknadnom “obradom” doga─Ĺaja kroz dru┼ítvene mre┼że sve ironi─Źno interpretira kao sindrom “balkanskog ┼ípijuna”, koji je zahvatio srbijanski obavje┼ítajni aparat.

Ambasada objavila ‘sedmi─Źni plan’

Povodom toga je na Twitter nalogu Ameri─Źke ambasade u Srbiji objavljena fotografija “sedmi─Źnog plana”, u kom su nazna─Źeni zadaci diplomata, uklju─Źuju─çi i sastanak s “liderima opozicije, glumcima i ─Źlanovima civilnog sektora”, na javnim mjestima.

– ┼áOKING! Procurio tajni dokument iz Ameri─Źke ambasade! Sretan po─Źetak vikenda! ­čÖé – napisali su u tvitu slu┼żbenici Ambasade SAD u Beogradu.

Me─Ĺu “zadacima” ameri─Źkih slu┼żbenika u glavnom gradu Srbije, izme─Ĺu ostalog, navodi se i “popiti pivo s profesionalnim novinarima”, “posje─çivati muzejske izlo┼żbe”, “platiti parking kartu” te “nastaviti s potragom najbolje pljeskavice u Beogradu”.

Direktno miješanje u unutrašnja pitanja?

Ranije je ”Ve─Źernji list” naveo da je vi┼íesatni razgovor ameri─Źkih slu┼żbenika s liderom PSG-a Sergejom Trifunovi─çem u “Hiltonu” u javnosti protuma─Źen kao direktno mije┼íanje u unutra┼ínju politiku.

Na pitanje “Novosti” kakvog je karaktera bio sastanak u hotelu “Hilton”, iz Ambasade SAD im je odgovoreno da je njihov posao da razumiju tu zemlju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj