(VIDEO) EVROPLJANIN KOJI MIJENJA SVIJET! Edin Džeko je prvi igrač ikada koji je postigao 50 golova u tri vodeće lige Evrope

Iako u poznim nogometnim godinama, Edin Džeko ne posustaje, te i dalje je jedan od najboljih napadača na svijetu. Tako je sinoć naš kapiten ušao u historiju Rome sa golom koji je postigao protiv Kijeva.

83 postignuta gola

Naime, Džeko se na vječnoj listi najboljih strijelaca Vučice izjednačio sa legendarnim Markom Delvekijom (Marco Delvecchio) sa 83 postignuta gola.Naš napadač se nalazi sa osmom mjestu liste najboljih strijelaca Rome.

Sasvim je izvjesno da će veoma brzo Džeko i preteći Delvekija, a za ovaj poduhvat mu je trebalo nešto manje od četiri godine. Najbolji strijelac Rome je Frančesko Toti, koji je postigao 307 golova.

Ispisao historiju svjetskog nogometa

Edin Džeko je ispisao historiju svjetskog nogometa postavši prošle godine prvi igrač ikada koji je postigao 50 golova u tri vodeće lige Evrope.

Džeko vjerovatno nije niti slutio kakav je niz započeo kada je zabio prvi gol za Wolfsburg prije 12 godina. U tri i pol godine koje je proveo u njemačkom klubu zabio je 66 bundesligaških golova i etablirao se kao jedan od najboljih napadača Evrope.

Uslijedio je prelazak u Manchester City u kojem nije uspio doći do statusa najveće zvijezde kluba, ali je zato i u Premier ligi zabio ravno – 50 golova!

Prelaskom u Romu 2015. godine Džeko je nastavio fenomenalni golgeterski niz i do 50. gola u Serie A došao nakon dvije godine i osam mjeseci igranja u dresu vučice. Pedeseti gol zabio je 3.3.2018. godine u duelu Rome i Napolija (4:2).

(Global CIR)

Komentiraj