(NE)REALAN ZAKON: U Srbiji veća kazna za rad na crno nego za smrt radnika?

Od povreda na radu u Srbiji su u prošloj godini stradale 53 osobe, a 779 zadobilo je teške tjelesne povrede. Ova godina je proglašena godinom bezbjednosti i zdravlja na radu, a nadležni najavljuju izmjenu zakona kojim će se pooštriti kazne i bolje zaštititi radnici.

Kako prenosi RTS, u proteklih 12 godina, život je radeći svoj posao izgubilo 440 ljudi. Posljednji slučaj zabilježen je na gradilištu u Novom Sadu, a prošle godine smrtnih slučajeva bilo je i na velikim gradilištima u centru Beograda, u Ulici Kneza Miloša i u “Beogradu na vodi”.

Samo zbog stradanja radnika prilikom izgradnje objekta u Ulici Kneza Miloša, inspekcija je podnijela pet krivičnih prijava, ali u Upravi za bezbjednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad kažu za RTS da nisu dobili obavještenja da su ti slučajevi riješeni.

Direktorica te uprave Marina Furtula objašnjava da kada se desi teška ili smrtna povreda na radu, inspekcija rada izlazi u nadzor i nalaže mjere za otklanjanje nedostataka, ili pokreće prekršajnu, tj. krivičnu prijavu, i tu se, kako kaže, uloga Ministarstva rada završava.

Furtula navodi i da se dešava da se radnici razbježe sa gradilišta kada inspekcija dođe, a da su to uradili i juče, kada je Hitna pomoć došla da zbrine teško povrijeđenog radnika na jednom beogradskom gradilištu.

Komentarišući to što je kazna za rad na crno dva miliona dinara, dok je za nesreću u kojoj radnik izgubi život maksimalna kazna milion dinara, ističe da se radi na novom zakonu u kojem će posebna pažnja biti posvećena kaznenoj politici.

Javnu raspravu očekujemo na proljeće, kaže Furtula i objašnjava da se uslovi za bezbjednost na radu odnose na sve poslodavce jednako, bilo da je riječ o državnim, privatnim ili stranim firmama.

– Prvo je odgovornost na poslodavcu koji treba da primijeni sve mjere i zaštiti radnike. I radnici su odgovorni ukoliko se ne poštuju te procedure, a Inspekcija za rad vrši nadzor nad primenom tih propisa – navodi Furtula.

Prema njenim riječima, u prošloj godini je od 53 smrtna slučaja 16 bilo u prerađivačkoj industriji, a 15 u građevinarstvu.

– To čini 58 odsto od ukupnog broja smrtnih povreda na radu, dok je veoma veliki broj teških povreda na radu u prerađivačkoj industriji, ali imamo smanjen broj teških povreda na gradilištima – dodaje Furtula, prenosi Srpskainfo.

Što se tiče nadoknade štete, napominje da u ovom trenutku povrijeđeni radnici i porodice preminulih radnika mogu da ostvare to pravo jedino preko dugotrajnih sudskih postupaka, a da će novim zakonom i to probati da reše.

– Želimo da pomognemo i ovim radnicima koji bježe sa gradilišta – da ne treba to da rade, jer ovo ministarstvo radi sve u interesu radnika, da zaštitimo njihova prava i povećamo nivo njihove bezbjednosti i zdravlja – rekla je Furtula i poručila da je život svakog radnika neprocjenjiv.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj