ODBROJAVANJE DO BREXITA! Teretni brodovi krenuli za Australiju, kad dođu Britanija možda više neće biti dio EU

Do Brexita je ostalo još samo 49 dana, a ni najveći stručnjaci i analitičari britanske politike ne mogu ni približno predvidjeti hoće li, kako i kada Ujedinjena Kraljevina izaći iz najvećeg trgovinskog bloka na svijetu.

Donosimo vam slijed važnih događaja do datuma izlaska Ujedinjene Kraljevine iz članstva EU koji je objavio The Guardian.

8. 2. Potencijalni problemi s izvozom

Krajem ovoga tjedna trebalo bi započeti pedesetodnevno putovanje teretnih brodova do Australije i Novog Zelanda. S obzirom na to da bi London Uniju trebao napustiti za manje od 50 dana, postavlja se pitanje kako će izgledati trgovina kada teretni brodovi pristignu na svoje odredište.

14. 2. Rasprava o Brexitu u Donjem domu

Prema trenutnim procjenama, još jedna rasprava zastupnika Donjega doma o uvjetima napuštanja Europske unije trebala bi se odviti na Valentinovo. Nije izgledno da će Theresa May do tada uspjeti ispregovarati drugi sporazum, pa bi se zastupnici mogli odlučiti na ‘produljenje’ Članka 50., kako bi dobili na vremenu.

17. 2. Novi ciklus potencijalnih problema s izvozom

Toga dana na putovanje kreću teretni brodovi prema Japanu. Po dolasku na odredište, mogli bi se suočiti s ‘tvrdim’ Brexitom koji bi uvelike promijenio uvjete carine na uvoz.

20. 2. Rok za ratifikaciju međunarodnih sporazuma

Gotovo 80 od ukupno 100 međunarodnih sporazuma s drugim državama treba biti ratificirano, a Donjem domu je potrebno najmanje 21 radni dan (četiri tjedna i jedan dan) za usvajanje takve vrste pravnih dokumenata. Prema navodima izvora iz Bruxellesa, dosad je definirano oko 40 ugovora.

28. 2. Rok koji su si sami zadali

Britanska premijerka Theresa May i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker tijekom pregovora o Brexitu su dogovorili 28. veljače kao datum do kojega će svi bitni izazovi biti riješeni i rješenja usvojena.

Početak marta Drugo ‘povijesno glasanje’

Drugi pokušaj ratifikacije Sporazuma o Brexitu u Donjem domu britanskog parlamenta.

21-22. 3. Zahtjev za produljenje Članka 50.

Manje od tjedan dana prije službenog izlaska iz Europske unije, britanski bi se zakonodavci mogli odlučiti na produljenje roka izlaska. U tome slučaju, njihovu bi molbu trebali jednoglasno odobriti predstavnici svih 27 preostalih država članica. S obzirom na to da države članice nemaju krajnji rok za donošenje takve odluke, ona bi se mogla donijeti vrlo kasno.

Do 28. 3. ratifikacija produljenja Članka 50.

Ako zastupnici Donjega doma službeno podnesu zahtjev za produljenje Članka 50, britanska vlada mora osigurati potporu oba doma Parlamenta za njegovo službeno usvajanje.

Sredina ili kraj ožujka Ratifikacija Sporazuma o Brexitu

Ako britanski zastupnici ne budu tražili da se izlazak iz EU prolongira, sredinom ili krajem ožujka bi Europski parlament u Strasbourgu trebao održati glasovanje o ratifikaciji Sporazuma o Brexitu.

29. 3. Brexit?

Ujedinjena Kraljevina bi službeno trebala napustiti Europsku uniju 29. ožujka u 23:00 sata po lokalnom vremenu. Do tog trenutka, britanska bi vlada mogla donijeti neočekivanu odluku i u potpunosti jednostrano odustati od izlaska iz EU.

15-18. 4. Ratifikacija EU

Ako države članice odobre kratku odgodu izlaska iz EU, sredina travnja je krajnji rok za usvajanje Sporazuma, zato što bi Brexit trebao biti zaključen najmanje mjesec dana prije izbora za Europski parlament.

23-26. 5. Izbori za Europski parlament

Ako Ujedinjena Kraljevina bude tražila produljenje Članka 50. nakon 2. srpnja 2019. godine, kada će se održati prva plenarna sjednica novog saziva Europskog parlamenta, bit će primorana i sama sudjelovati u izborima za Parlament EU.

(Global CIR/Euractiv/Guardian)

Objavljeno u:

Komentiraj