PREDSJEDNIK EVROPSKOG PARLAMENTA: Živjele italijanska Istra i Dalmacija!

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani tokom govora na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja u Basovizu dotakao se, između ostalog, i žrtava u Istri i Dalmaciji, nazvavši ih italijanskim teritorijima.

On je prethodno na svom Twitteru objavio kako osjeća moralnu dužnost da dođe na komemoraciju na Dan sjećanja za žrtve u vrijeme egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije.  

Trst je simbol italijanskig identiteta

Kada je stigao u Basovizo, na komemoraciji je održao govor u kojem je rekao kako je Trst simbol nacionalnog identiteta Italijana.

Dodao je da ne smiju dopustiti da se u Venecueli, u kojoj živi puno Italijana, ponovi komunistička diktatura poput one u Trstu.

– Ne smijemo dopustiti da se u Venecueli, u kojoj žive brojni Italijani i u kojoj su mnoga italijanska prezimena, ponovi komunistička diktatura kao Titova. Moramo izbjeći da dođe do tragedija poput onih na ovim područjima – rekao je Tajani.

Potom je pozdravio italijansku Istru i italijansku Dalmaciju.

– Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija! Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine – uzviknuo je.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj