PREVIŠE SE BAVI ‘SOCIJALNIM PITANJIMA’? Otpušteni konzervativni kardinal napisao manifest protiv Pape

Kardinal kojem papa Franjo prošle godine nije produžio mandat na visokoj poziciji u Vatikanu napisao je svoj Manifest vjere koji su mnogi proglasili novim napadom konzervativnih struja unutar Katoličke crkve na papu Franju, javlja Reuters.

71-godišnji kardinal Gerhard Mueller iz Njemačke koji je do 2017. godine bio šef Kongregacije za nauk vjere objavio je u katoličkim medijima ovog petka manifest na četiri stranice.

Tekst je napisao jer, kako je rekao, to su od njega zatražili “brojni biskupi, svećenici i obični vjernici”. No nije rekao koliko njih te zašto je manifest baš sada objavljen.

Ultrakonzervativna struka u Katoličkoj crkvi protivi se Papinim dobrim odnosima s islamskim vođama

Odnosno, Manifest vjere izašao je u tjednu kad je papa Franjo posjetio Arapski poluotok te s imamom Ahmedom al-Tajebom potpisao Deklaraciju bratstva, pozivajući se na mir među nacijama, religijama i rasama. Ovim Papinim potezima nisu bili zadovoljni pripadnici konzervativnih struja unutar Katoličke crkve.

Ultrakonzervativni katolici suprotstavljaju se dijalogu s islamom, a neki tvrde da je konačan cilj toga uništenje Zapada.

Uz to, manifest je objavljen 10. veljače, odnosno uoči 6. godišnjice najave bivšeg pape Benedikta da daje ostavku. Danas 91-godišnjak, bivši papa još uvijek predstavlja ikonu za konzervativne katolike.

Manifest napisan zbog zbrke oko doktrine vjere

Mueller je rekao da je manifest napisao “suočen s rastućom zbrkom oko doktrine vjere”. Rekao je i da su neki crkveni vođe “napustili ljude koji su im povjereni te da ih uznemiruju i ozbiljno narušavaju njihovu vjeru”.

Mueller, koji u svom manifestu nije spomenuo papu Franju, pripada skupini konzervativnih kardinala koji su već ranije otvoreno Papu optuživali da stvara pomutnju unutar katoličke zajednice.

Smatraju da je Papa utjecao na slabljenje katoličkih pravila kad je riječ o moralnim pitanjima kao što je homoseksualnost i razvod, dok se previše koncentrira na socijalna pitanja kao što su klimatske promjene ili ekonomska nejednakost. Njihov predvodnik je američki 70-godišnji svećenik Raymond Leo Burke kojeg je Papa 2014. godine smijenio iz Kongregacije za biskupe.

Vatikan nije komentirao manifest 

Mueller je svoju kritiku prema Papi usmjerio otkako je uklonjen s mjesta šefa Kongregacije za nauk vjere. Najveći dio njegovog manifesta utvrđivanje je katoličkog nauka, odnosno tema koje i papa Franjo snažno podupire kao što je celibat te nedozvoljavanje ženama da se zarede za svećenike. 

No jedan dio je jasno podbadanje Papinog pružanja ruke onima koji su se razveli i ponovo oženili izvan crkve.

Iz Vatikana nema službenog komentara na ovaj dokument.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj