VIDEO: Nova svjetska atrakcija – toranj od 550 metara, sa ‘potpisom’ šeika

Prijestolnica super visokih nebodera, Dubai, uskoro će dobiti novo meganaselje koje će biti dom još jednom neboderu u tom gradu.

Nova svjetska atrakcija: Toranj od 550 m, sa potpisom Å¡eika

Državna investiciona kompanija “Dubai Holding” objavila je detalje građevinskog mega-projekta, koji će uključivati toranj visok 550 metara. Toranj, nazvan Burj Jumeira, bit će smješten u oblasti Al Sufouh u Dubaiju u blizini Burj Al Arab.

Planovi pokazuju da će toranj biti okružen mješovitom, stambenom i komercijalnom zonom nazvanom “Downtown Jumeria”. Izgradnja će početi odmah, navodi se u saopštenju kompanije, a prva faza će biti završena 2023. godine.

Dizajn Burj Jumeira inspirisan je pješčanim dinama i oazama. Neboder će, zapravo, biti veliki vidikovac iz kojeg će se pružati pogled na cijeli grad, a na samom vrhu, u tzv. Kruni, nalazit će se restoran i lounge bar.

Možda je i najvažnija karakteristika tornja njegova baza, dizajnirana u obliku otiska prsta šeika Mohameda bin Rašida. Postoje planovi za amfiteatar, koji bi se nalazio u okviru otiska palca za kulturne događaje, kao i za fontanu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj