PREMINUO ZEJD DUKMENIĆ: Komandir čete vojne policije Crnih labudova, istaknuti trener i selektor u taekwondou

Komandir čete specijalne policije Armije RBiH te istaknuti bosanskohercegovački sportista i trener Zejd Dukmenić, preminuo je u noći s ponedjeljka na utorak u Sarajevu u 54. godini.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bio je komandir čete vojne policije Crnih labudova, elitne jedinice Armije RBiH. Njegova uloga u odbrani BiH bit će upamćena među saborcima, ali i brojnim građanima i patriotama.

Vijest da je zauvijek izgubio velikog prijatelja potresla je komandanta Crnih labudova Haseta Tirića u čijoj jedinici je bio i Dukmenić.

– U subotu sam bio kod njega, iako se vidjelo da je njegovo stanje dosta teško i znajući da prognoze ljekara nisu najbolje, vijest da nas je zauvijek napustio duboko me je potresla. Ovo je veliki gubitak. Zejda sam upoznao u Zagrebu 1992. godine kada sam bio ranjen, nakon čega smo se obojica vratili u BiH i pridružili se Crnim labudovima. Poznavali smo se više od 25 godina i samo mogu reći da sam izgubio velikog prijatelja – kazao je Tirić, te dodaje da je u nepuna dva mjeseca izgubio dva velika prijatelja, prvo generala Huseina Tursunovića Tursuna i sada Zejda Dukmenića.


Hase Tirić i Zejd Dukmenić kao osiguranje predsjednika Alije Izetbegovića

Uspješna sportska karijera

U dugogodišnjoj sportskoj karijeri bio je višestruki prvak Njemačke i bivše Jugoslavije u taekwondou.

U uspješnoj trenerskoj karijeri obavljao je dužnosti selektora takewondo reprezentacije BiH od 1996. do 2004. godine, a najbolje takewondoiste naše države predvodio je na više od 60 najvećih međunarodnih takmičenja, svjetskim, evropskim i balkanskim prvenstvima. Jedan je od osnivača Taekwondo saveza BiH, u kojem dugi niz godina bio predsjednik. 

Dukmenić je bio i osnivač Teakwondo akademije koja nosi njegovo ime, u kojoj je tokom više od dvije decenije rada podigao i trenirao brojne vrhunske taekwondiste naše zamlje i bio jedan od najzaslužnijih za razvoj ovog sporta u BiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj