USTAŠE SVRSTANE UZ DAIŠ, AL-KAIDU, HAMAS, MUSLIMANSKO BRATSTVO, PKK…U Austriji za ustaške simbole kazna do 4.000 eura

 Od 1.marta u Austriji stupa na snagu nova uredba o zabranjenim simbolima, u koju su ovaj put uvršteni i ustaški simboli, pa je za njihovu upotrebu predviđena visoka novčana kazna.Ministarstvo unutrašnjih poslova sačinila je spisak zabranjenih ‘islamističkih’ i nacionalističkih simbola.

Na toj listi je 13 zastava i simbola Muslimanskog bratstva i Hamasa, kao i vojnog dela Hezbolaha, turskih „Sivih vukova”, kurdske PKK, ali i hrvatskih ustaša.

Kada je riječ o ustaškim simbolima, na listi Ministarstva unutrašnjih poslova nalazi se ustaška zastava, to jest šahovnica koja počinje sa bijelim poljem i drugo obilježje ustaša u obliku slova „U” sa granatom, u kojoj se nalazi šahovnica sa početnim bijelim poljem.

U spisak zabranjenih, ustaški simboli ušli su zbog komemoracije u Blajburgu, koje je poslednjih godina sve više postalo najveće nacističko okupljanje u Evropi.

Slikovni rezultat za bleiburg globalcir.com

Do sada austrijske vlasti nisu mogle da kažnjavaju učesnike komemoracije sa ustaškim obilježjima, jer su u zakonu bili samo zabranjeni nacistički simboli, pa je često i pozdrav desnom rukom „prolazio” bez kazni, uz obrazloženje da nije nacistički, već ustaški.

Zabrana korištenja simbola sa liste ministarstva stupa na snagu od 1.marta i uredba je dopuna ranije zabranjenih simbola, među kojima su već bili simboli DAIŠ-a i Al kaide, ali i prije svega nacistički simboli.

Slikovni rezultat za bleiburg globalcir.com

Austrijski parlament, glasovima vladajuće Narodne partije (OVP) i Slobodarske partije (FPO), proširenje zabrane usvojio je krajem prošle godine, a usvojena uredba predviđa novčanu kaznu do 4.000 eura, a u slučaju ponovljenog korištenja i 10.000 eura.

Opozicija je glasala protiv jer sumnja u djelotvornost zabrane, te kritikuje što neke desničarsko-ekstremističke grupacije nisu navedene.

Od zabrane korištenja simbola obuhvaćenih uredbom izuzeti su medijski izveštaji, filmovi, pozorišne predstave i izložbe ako je jasno da se time ne propagiraju ideologije koje stoje iza tih simbola, odnosno ekstremističkih organizacija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj