UZ REPARACIJU KAO SREDSTVO POMIRENJA? Belgija se konačno treba izviniti za zločine počinjene u Kongu

Rasna diskriminacija protiv Afrikanaca „endemična je” u belgijskim institucijama i Belgija treba da se izvini za zločine počinjene tokom kolonizacije Konga i izvrši reparacije, saopštili su eksperti UN-a.

Slikovni rezultat za UN belgium apologise kongo

Nepriznavanje pravog obima zločina

„Osnovni uzroci današnjih kršenja ljudskih prava leže u nedostatku priznavanja pravog obima nasilja i nepravde kolonizacije”, kaže radna grupe stručnjaka UN za osobe afričkog porekla u prelaznom izveštaju o Belgiji , prenosi AP.

Stav Radne grupe UN-a je da je rasizam u Belgiji i dalje prisutan.

„(Mi) smo zabrinuti zbog situacije sa ljudskim pravima ljudi afričkog porijekla u Belgiji koji i dalje doživljavaju rasizam i rasnu diskriminaciju”, navodi se u saopštenju. Postoje jasni dokazi da je rasna diskriminacija endemska u institucijama u Belgiji.”, navode eksperti UN u izvještaju.

Reparacija i izvinjenje

Oni su mišljenja i da bi Belgija trebalo da razmotri reparacije stanovnicima Konga „kao sredstvo pomirenja” s ciljem zatvaranja mračnog poglavlja u historiji.

Dodaje se da belgijska vlada treba „da se izvini za zločine počinjene tokom kolonizacije”.

Radna grupa koja će u septembru predstaviti svoje konačne zaključke, pohvalila je belgijsku vladu zbog njene spremnosti da se bori protiv rasizma, navodi se u saopštenju.

Vlada će pažljivo procijeniti izvještaj

Iz kabineta belgijskog premijera saopštili su da će vlada pažljivo pročitati i procijeniti izvještaj prije nego što da bilo kakav komentar, prenosi agencija.

Vladavina Belgije u Kongu dugo je kritikovana kao jedan od najgorih primjera kolonijalne zloupotrebe i za rezultat je imala značajno smanjenje populacije, usljed masivnog nasilja, gladi i širenja zaraza.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] UZ REPARACIJU KAO SREDSTVO POMIRENJA? Belgija se konačno treba izviniti za zločine počinjene u Ko… […]

Komentiraj