‘DNEVNIK ANNE FRANK’ POTIHO IZBAČEN IZ LEKTIRE! Hrvati u nevjerici, pokrenuta peticija kojom se traži njegovo vraćanje

S popisa predloženih djela za osmi razred izbačen je “Dnevnik Anne Frank”, ispovijest jedne inteligentne židovske tinejdžerice u Nizozemskoj koja promatra bezumlje Drugog svjetskog rata iz svoje perspektive, piše Srednja.hr.

Riječ je o lektiri koja bila na popisu od 1950-ih godina, značajnom djelu koje je prevedeno na više od 60 svjetskih jezika.

S obzirom da “Dnevnik Anne Frank” je bio na popisu 33 djela od kojih su nastavnici mogli izabrati 9 za cjelovito čitanje, moguće je da ga nisu svi čitali, no riječ je o djelu koje posjeduje potencijal za stvaranje “odbojnosti prema fašizmu” kod učenika, piše Srednja.

Interesantno je da nestanak “Dnevnika Anne Frank” s popisa obveznih djela za čitanje, kao i s popisa za čitanje ulomaka, prošao u tišini, nitko nije javno komentirao ili objasnio.

Pokrenuta peticija

U međuvremenu, na internetu je pokrenuta je peticija za vraćanje ovog djela na popis literature.

“‘Dnevnik Anne Frank’ je nestao s popisa školske lektire. Ne znamo zašto je nestao, ali znamo da je ovo djelo izuzetno važno za razumijevanje koliko daleko može ići ljudsko zlo u jednom mračnom vremenu. Smatramo da Holokaust nije tema koja se smije preskočiti u nastavi hrvatskog jezika.

Tražimo da se ova knjiga vrati na popis školske lektire!”, piše u peticiji koju možete potpisati OVDJE.

(Global CIR/Srednja.hr)

Komentiraj