EU PARLAMENT USVOJIO REZOLUCIJU: Evropska unija želi jedinstvenu, cjelovitu i funkcionalnu BiH

Evropski parlament usvojio je danas većinom Rezoluciju izvjestioca Kristijana Dan Prede (Cristian) o Bosni i Hercegovini. Za Rezoluciju je glasalo 468 zastupnika, 123 su bila protiv, a 83 suzdržano, od ukupno 674 evropska zastupnika koji su pristupili glasanju. 

Jasenko Selimović, poslanik Evropskog parlamenta, istakao je za bh. medije kako EU očekuje jedinstvenu, cjelovitu i funkcionalnu BiH.

I on je učestvovao u diskusiji o BiH koja je održana na plenarnom zasjedanju u Strazburu. U svom govoru istakao je i da stanje u BiH nije tako crno, kako se često nastoji predstaviti.

Tekst Rezolucije EP-a o BiH, kako je planirano, usvojen je danas.

Dakle, ideja nekakve federalizacije je propala i to je dobro. A dobro je i da se u Prijedlogu rezolucije navodi puno stvari koje Unija očekuje od BiH. Radi se o istinskim reformama kojih nema ili su urađene vrlo sporo i nisu završene. Posebno se ističu poboljšanje stanja vladavine prava, depolitizacija sudstva, završetak reforme javne uprave. Jednom riječju, reforme koje daju efikasniju upravu i osiguravaju bolji život građana – pojasnio je Selimović.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Damir Š.

    Pobjeda Bakira i SDA…..

    Reply

Komentiraj