NAKON ŠTO SU GA POZVALI NA IZVINJENJE I ISPLATU ODŠTETE ŽRTVAMA: Belgijski premijer zbunjen izvještajem UN-a o rasnoj diskriminaciji u njegovoj zemlji

Belgijski premijer Šarl Mišel izjavio je da je zbunjen preliminarnim izvještajem Ujedinjenih nacija koji kaže da je rasna diskriminacija protiv Afrikanaca „endemska” u belgijskim institucijama i da ta nacija mora da se izvini za zločine počinjene tokom kolonizacije Konga.

On je rekao da će Belgija čekati potpuni izvještaj eksperta UN-a do septembra, ali i da je Radna grupa eksperata za ljude afričkog porijekla izdala „veoma čudan izvještaj”, preneo je AP.

Akcije Belgije u Kongu dugo su kritikovane kao jedan od najgorih primjera kolonijalnog zlostavljanja, navodi američka novinska agencija.

Mišel je, međutim, rekao za VRT mrežu da se priča o kolonijalizmu ne odnosi samo na Belgiju već i na mnoge druge evropske nacije.

Eksperti UN-a su jučer saopštili da je u belgijskim institucijama rasna diskriminacija protiv Afrikanaca „endemična i da Belgija treba da se izvini za zločine počinjene tokom kolonizacije Konga i izvrši reparacije.

„Osnovni uzroci današnjih kršenja ljudskih prava leže u nedostatku priznavanja pravog obima nasilja i nepravde kolonizacije”, saopštila je radna grupe stručnjaka UN-a za osobe afričkog porijekla u prijelaznom izvještaju o Belgiji , prenosi AP.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj