ZABRINJAVAJUĆE UPOZORENJE SVIM ČLANICAMA NATO-a: Suradnja s kineskom kompanijom ‘Huawei’ predstavlja rizik

Američki državni tajnik Mike Pompeo tijekom svoga službenog posjeta Budimpešti upozorio je najviše mađarske dužnosnike da bi trebali prekinuti suradnju s kineskim tehnološkim divom Huaweijem. Štoviše, Pompeo je domaćiima u Budimpešti kazao kako će SAD biti prisiljene smanjiti opseg svoje suradnje s državama u Europi i drugdje ako one nastave surađivati s Huaweijem, javlja agencija Asociated Press.

Huawei je, piše AP, snažno prisutan na mađarskom tržištu, a Pompeo je premijeru Viktoru Orbanu, ministru vanjskih poslova Peteru Szijjartu i drugima kazao kako suradnja s Huaweijem predstavlja rizik za informacijsku sigurnost i privatnost te da bi nastavak suradnje s kineskom kompanijom mogao ugroziti daljnu suradnju s SAD.

Američki državni tajnik Mike Pompeo i mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto (foto: AFP)

‘Suradnja s Huaweijem otežava partnerstvo s SAD-om’

U Washingtonu su, naime, jako zabrinuti širenjem Huaweija u Europi, osobito u zemljama članicama NATO-a poput Mađarske.

“Mađarska je suverena država koja sama donosi odluke o ovim pitanjima, a naša je obveza podijeliti s mađarskim dužnosnicima naša saznanja o rizicima koja predstavlja prisutnost Huaweija u njihovoj mreži te o stvarnim rizicima po privatnost njihovih građana, rizicima koje će Kina iskoristiti na način koji nije u najboljem interesu Mađarske. To također stvara problem i za naše prisustvo jer ako je ta oprema (Huaweijeva) prisutna tamo gdje postoje i američki sustavi, to onda otežava naše partnerstvo”, kazao je  Pompeo.

SAD su u više navrata optužile Kinu da koristi svoju tehnologiju kako bi krala podatke, dok službeni Peking to odbacuje tvrdeći da SAD žele “ugušiti” konkurenciju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj