NEODRŽIVA FISKALNA SITUACIJA: Američki nacionalni dug prvi put premašio 22 triliona dolara

Američki nacionalni dug premašio je 22 triliona dolara prvi put, u historijskoj cifri za koju eksperti upozoravaju da je novi dokaz neodrživog finansijskog modela koji bi mogao ugroziti ekonomsku sigurnost svakog Amerikanca, prenosi Fena.

Ministarstvo trezora objavilo je da je dug dostigao cifru od 22,012 triliona dolara, povećavajući se za više od 30 milijardi u ovom mjesecu.

Nacionalni dug rastao je bržom stopom nakon usvajanja paketa poreskih olakšica predsjednika Donalda Trampa vrijednog 1,5 triliona dolara prije nešto više od godinu, i kao rezultat kongresnih napora na povećanju potrošnje za vojne programe. Time je dug porastao za više od triliona dolara u proteklih samo 11 mjeseci.

Dostići tako žalostan rekord tako brzo posljednji je znak da je naša fiskalna situacija ne samo neodrživa, nego se i ubrzava – izjavio je Michael A. Peterson, izvršni direktor Fondacije Peter G. Peterson, nestranačke organizacije koja se bavi američkim fiskalnim izazovima.

Za Amerikance bi rastući dug trebao biti predmetom brige, tvrde eksperti, jer bi vremenom mogao povećati kamatne stope za potrošače i firme. Više kamatne stope mogle bi ugroziti ekonomiju, povećavajući hipotekarne kredite i ostale vrste potrošačkih i poslovnih pozajmica.

Veliki nacionalni dug također bi mogao otežati vladi da poveća ulaganja u borbu potiv naredne recesije, ili da uloži novac za preobuku radnika ili pomoć siromašnim kategorijama stanovništva, između ostalih, prenosi USA Today.

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

 1. EU polako im klizi okrece se sebi…..
  Kina takodje glAVNI PROBLEM JE huawej…
  Amerikanci imaju zakon po kojem mogu prsluškivati ili pratiti BILO KOJI mobilni uređaj na svijetu, putem svoje mrežne infrastrukture. Huaweijevoj infrastrukturi nemaju pristup. Svima jasno?
  OSTALA IM JE JOŠ GRUBA SILA..

  Reply
 2. Mislim da se Americi dogadja ono sto se dogodilo SSSR-u, guse se u vojnim troskovima. Uz cinjenicu, da su ameri, navodno, slom SSSR-a izazvali namjerno, a slom svoje nacije, izazvan vojnim troskovima, sigurno nisu planirali. Ma koliko mi sutili o tome, u americi je brdo beskucnika, koji rade, a ne mogu zatvoriti mjesecne troskove prihodima jednog radnog mjesta. Toliko o zemlji slobodnih i hrabrih.

  Reply
 3. Prekomjerni apetiti Pentagona će SAD odvesti u bankrot, piše Contra Magazin”
  Kako će prodato oružje ako ne postoji potencijalno opasna situacija? Kako bi imače uvalili raketni štit Južnoj Koreji ili F 35 Japanu i ostalima? Tačno je da državu dosta košta “saniranje raznih kriza” ali zarada od prodaje oružja je još veća. A tu je i harač.
  Oni možda i ne izbacuju te podatke ali Rusi su jasno prikazali troškove operacija u Siriji i porast prodaje oružja koji je nastao kao rezultat tih operacija.

  “Kina i Rusija poduzimaju isključivo obrambene mjere, oslanjajući se na razvoj visokotehnološkog oružja koje ih može zaštititi od napada”
  Tačno je da ne preduzimaju ofanzivne mere ali iz teksta bi se moglo zaključiti da nemaju ofanzivno oružje – ne znam u šta se računa recimo kinžal ili posejdon (da ne nabrajam ostalo).

  “Oni su stavili na prvo mjesto životni standard svojih građana i sve im je uspjelo”
  Plan jeste taj ali je na prvom mestu ipak rad na izgradnji sistema fizičke i ekonomske bezbednosti što značajno zaustavlja unapređenje životnog standarda. Ne kažem da je to pogrešna filozofija, naprotiv ali je gornja izjava vrlo neprecizna.

  Eto kako kratak tekst a tri ozbiljne zamerke. Imalo bi ih jošali je to već stvar ličnog viđenja.

  Reply

Komentiraj