PREKRŠIO USTAV! Maduro: Guaido će odgovarati pred sudom

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro zaprijetio je čelniku oporbe Juanu Guaidou da će “prije ili kasnije” odgovarati pred sudom jer je prekršio ustav time što se proglasio čelnikom države.

Guaido, vođa Nacionalne skupštine u kojoj većinu ima oporba, proglasio se predsjednikom prije tri tjedna, pozivajući se na ustavne odredbe i tvrdeći da je Madurova pobjeda na izborima prošle godine bila prijevara. Većina zapadnih država priznalo ga je kao predsjednika, no Maduro i dalje kontrolira državne institucije, uključujući vojsku.

Maduro je u razgovoru za libanonsku televiziju al-Majadin kazao kako Guaido želi razjediniti državu i uvjeriti vladu američkog predsjednika Donalda Trampa da pokrene vojnu intervenciju.

– Ako se američki imperij usudi dirnuti samo jedan list palme u našoj državi, ovo će se pretvoriti u novi Vijetnam – poručio je Maduro.

– Ta osoba, koja vjeruje da je politika igra i da može kršiti ustav i zakone, prije ili kasnije će trebati odgovarati pred sudovima – istaknuo je Maduro o Guadiou, dodavši kako je “apsolutno siguran” u to.

Vrhovni sud Venezuele čelniku oporbe je već zabranio izlazak iz države i blokirao mu račune, nakon što je odobrio zahtjev glavnog državnog tužitelja o pokretanju preliminarne istrage.

Guaido je u utorak na skupu svojih pristaša rekao kako će 23. veljače u državu ući humanitarna pomoć. Maduro odbija propustiti pomoć jer odbacuje da u zemlji postoji ekonomska kriza.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj