NAKON NEUSVAJANJA BUDŽETA: Španski premijer zakazao prijevremene izbore za 28. april

Opći izbori u Španiji biće održani 28. aprila, potvrdio je premijer Pedro Sánchez. 

“Između toga da ne uradim ništa i nastavim sa budžetom i da pozovem Špance da se izjasne, odabrao sam ovo drugo”, rekao je Sánchez u televizijskom obraćanju.

Premijer je dodao da je Španiji potreban napredak uz toleranciju, poštovanje, umjerenost i razum.

“Predložio sam raspuštanje parlamenta i raspisivanje izbora za 28. april”, rekao je Sánchez poslije sjednice Vlade.

Manjinska Sánchezova vlada, koja ima 84 od 350 zastupnika, poručila je neslužbeno u ponedjeljak kako će premijer raspisati prijevremene izbore za 14. aprila ili 28. aprila padne li njen budžet.

Budžet su srušile katalonske stranke ERC i PDeCAT koje su podršku uvjetovale dijalogom s vladom o „samoodređenju Katalonije“ i „prestanku represije“ protiv katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske. Te male stranke su u lipnju glasale u korist Sáncheza prilikom izglasavanja nepovjerenja tadašnjoj konzervativnoj vladi čime je on kao čelnik opozicije postao premijer na čelu manjinske vlade.

U srijedu je međutim 191 zastupnik odbio predloženi budžet za ovu godinu dok ga je prihvatilo njih 158. Među onima koji su ga odbili bile su opozicione stranke desnice i centra, Narodna stranka i Građani. Obje stranke očekuju raspisivanje prijevremenih izbora.

Sánchez ima mandat do 2020. za kada su predviđeni redovni parlamentarni izbori.

Ovo je drugi put u posljednja četiri desetljeća da budžet nije prošao glasanje u španskom parlamentu. Godine 1995. socijalistička vlada tadašnjeg premijera Felipea Gonzáleza nije dobila podršku parlamenta nakon čega je sazvao prijevremene izbore. Na njima su 1996. pobijedili konzervativci na čelu s José Mariom Aznarom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj