ZVIZDIĆ PORUČIO IZ MINHENA: Moj mandat u VM će prestati isti dan kada bude usvojen prvi godišnji nacionalni program za NATO

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas otvaranju 55. Minhenske sigurnosne konferencije.

Na ovogodišnjoj konferenciji o sigurnosti koja se održava do nedjelje i kojoj prisustvuje 35 šefova država ili vlada, više od stotinu ministara vanjskih poslova, zvaničnika međunarodnih organizacija, eksperata iz cijelog svijeta, razgovarat će se, između ostalog, o budućnosti odbrambene saradnje, krizi liberalnog međunarodnog poretka, utrci u naoružavanju, kao i o sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Zvizdić je kazao da je konferencija o sigurnosti sigurno najvažniji događaj ove vrste na planeti. Govoreći u Danu uživo iz Minhena, predsjedavajući Vijeća ministara BiH  se osvrnuo na stanje sigurnosti u našoj zemlji kazavši da je zadovoljan sa aspekta borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala, pogotovo segmentom borbe protiv terorizma.

“Zaustavili smo odlazak iz BiH na strana ratišta ali moramo se aktivno nastaviti boriti protiv organiziranog kriminala i devijantnih ponašanja u društvu kao što je bio ovaj zadnji slučaj”, kazao je Zvizdić.

Naveo je da je situacija na globalnom planu nije sjajna.

“NATO savez dobija na većem značaju, okuplja zemlje sa više od milijardu stanovnika, ima najveća ulaganja u sigurnosni i vojni aspekt. GDP NATO zemalja je 24 puta veći nego GDP bilo koje druge regionalne i svjetske sile pojedinačno. NATO savez je izutetno važan sigurnosni kišobran za njegove članice i važan za naš region. Euroatlantske integracije BiH nemaju alternativu”, poručio je Zvizdić.

Kako je kazao, njegova argumentacija bazirana je na vrlo jasnim i relevantnim činjenicima.

“Ne treba se vežemo za bilo koju susjednu zemlju u našim najvažnijim vanjskopolitičkim ciljevima, a oni su definisani u strategiji BiH, to su EU i NATO integracije. NATO savez je u ovom trenutku najsnažniji, najperspektivniji, najstabilniji sigurnosni, ekonomski, društveni, odbrambeni kišobran, odnosno najsigurnija alijansa na čitavom svijetu”, naveo je Zvizdić za N1.

Govorio je o putu BiH ka NATO savezu.

“Kada govorimo o daljem putu BiH ka NATO integracijama onda govorimo o dugoročnoj strategiji koja donosi dugoročni mir i stabilnost na područje BiH i čitavog Zapadnog Balkana. Bez mira i stabilnosti ne može se govoriti niti o ekonomskom prosperitetu niti o perspektivi koju treba da vide posebno mladi ljudi na našim prostorima”.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na posljednjoj sjednici po četvrti put je trebalo raspravljati o Prijedlogu godišnjeg nacionalnog programa (ANP) čije bi usvajanje trebalo u konačnici dovesti do aktivacije Akcijskoj plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO). Međutim, na zahtjev srpskih ministara sa dnevnog reda sjednice skinuta je tačka Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH za period od 2018. do 2019. godine.

“Ne mogu do kraja da razumijem moje kolege u Vijeću ministara BiH koje su već četiri puta odbile da usvojimo prvi godišnji nacionalni plan. Ne mogu da razumijem ni one koji im šalju poruke da to niti smiju niti trebaju raditi jer imamo i zakonske i sve druge potrebne pretpostavke da usvojimo takav program. Želim da još jednom da podvučem, svaka zemlja koja je ušla u NATO savez je u naredne dvije do tri godine višestruko povećala strane investicije. Recimo u slučaju Bugarske, njihove strane investicije su sa 400 miliona eura otišle na četiri milijarde eura. To se isto događa Crnoj Gori, Makeodniji, dogodilo se i Albaniji… Nastavit ćemo kontinuirano raditi i razgovarati sa ministrima iz Saveza za promjene. Ja sam to već osobno radio, nastavit ću to raditi, pokušavajući da ih ubijedim u ispravnost i agrumentiranost mojih stavova”, kazao je Zvizdić.

Kako jer kazao, cijeli slučaj se pretvorio u političko pitanje.

“Želim da budem vrlo slikovit, jasan i kratak. Obzirom da se to veže sa imenovanjem novog mandatara Vijeća ministara BiH, moj mandat kao predsjedavajućeg Vijeća ministara će prestati isti dan kada bude usvojen prvi godišnji nacionalni program i kada taj dokument pošaljemo u sjedište NATO-a u Brisel”.

“Mi insistiramo da svi poštuju Ustav, važeće zakone, važeće odluke i važeću strategiju. A u svim tim dokumentima je vrlo jasno definisano kao pravna norma da BiH treba da nastavi sa svojima aktivnostima u vezi sa NATO integracijama. Ovdje ne govorimo o punom članstvu u NATO savezu. Govorimo o aktivaciji MAP-a koja nije vezana samo na odbrambeni segmet već za jačanje ukupnog sistema snage održivosti BiH. Ne uslovljavamo bilo kojim drugim aktivnostima osim da se poštuje važeći Ustav i zakoni”, kazao je Zvizdić.

Bošnjaci ništa ne moraju zato što nam to neko drugi nešto kaže

Kako je kazao, Evropa i NATO integracije nemaju alternativu za Bosnu i Hercegovinu.

“To je jedini ispravan put koji donosi dugoročni mir, dugoročnu stabilnost i prosperitet za BiH. Zamolio bih da se prestane sa ucjenama. Ucjene neće proizvesti nikakav efekat na bilo koga u BiH. Nedavno sam pročitao negdje izjavu, čini mi se upravo nekoga ispred SNSD-a, u kojoj ta osoba kaže da Bošnjaci moraju poštovati RS, da Bošnjaci moraju ovo ili ono”, poručio je Zvizdić te nastavio:

“Želim da pošaljem vrlo jasnu poruku. Bošnjaci su politički odrastao narod kojem ne treba niko da govori koji su njegovi nacionalni interesi. Bošnjaci ništa ne moraju zato što nam to neko drugi nešto kaže. Mi ćemo raditi ono što je dobro i korisno za sve građane BiH, što je dobro i korisno za našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu. I neka niko više ne koristi riječ ‘moraju’. Ono što se mora jeste da se mora prestati sa ucjenama takve vrste, sa takvim radikalnim porukama i stalnim dizanjem tenzija”, poručio je Zvizdić iz Minhena. 

Govoreći o izjavi potpredsjednika SNSD-a Nebojše Radmanovića da postoji mogućnost da Narodna skupština Republike Srpske za izvjesno vrijeme kaže “sada nećemo ni u Evropsku uniju”, ali se to neće desiti bar u neko dogledno vrijeme, Zvizdić je naveo:

“U mojim dosadašnjim kontaktima sa mojim kolegom Radmanovićem, moj utisak jeste da se radi o vrlo racionalnom, odgovornom i praktičnom političaru. Ja mislim da je to ustvari samo posljedica jedno ukupnog političkog trenda, njegove izjave prate takve trendove. Ne mislim da će Republika Srpska ikada odlučiti da odustane od evropskih integracija jer bi to zaista bila neka vrsta suicidnog poteza. Zbog toga ja stalno upućujem poruke i zahtjevam da odvojimo partikularne političke interese od važnih strateških ciljeva BiH”

(Global CIR/Agencije/N1)

Komentiraj