LAVROV U MINHENU DAO ‘NEKOLIKO PONUDA’ EVROPI?! ‘EU dopustila da bude uvučena u besmislenu konfrontaciju sa Rusijom’

EU je dozvolila da bude uvučena u besmislenu konfrontaciju sa Rusijom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na 55. Minhenskoj konferenciji o sigurnosti.

Prema riječima Lavrova, potencijal saradnje Rusije i EU se ne koristi.

„U isto vreme Evropljani su dopustili da budu uvučeni u besmisleno suparništvo sa Rusijom, koje prati gubitak od više milijardi eura zbog nametnutih sankcija sa druge strane okeana. Svijet nastavlja ubrzano da se mijenja“, naglasio je šef ruske diplomatije.

„Koji je rezultat toga? Jedinstvena Europa nije izgrađena. Osnovni problemi svih nas — od konačnog iskorjenjivanja terorizma do osiguranja snažnog ekonomskog rasta — nisu dobili adekvatne odgovore“, rekao je Lavrov.

Ruski ministar je naglasio da u praktičnom planu EU više nema monopola na opšteregionalni dnevni red.

„Vrši se preraspodjela ravnoteže snaga na ogromnom euroazijskom prostoru, prije svega u korist novih centara u Azijsko-pacifičkom regionu“, objasnio je on.

Osim toga, neodvojivi dio geopolitičkog prostora je postao Euroazijski ekonomski savez, nastavio je ruski ministar.


Težnja EU ka nezavisnosti u sferi odbrane i bezbjednosti je prirodna

On je dodao da je Rusija, bez obzira na mnogobrojne spekulacije, zainteresovana da EU bude jaka, samostalna i otvorena.

„Kao što je naglasio predsjednik Vladimir Putin, težnja EU ka nezavisnosti u sferi odbrane i bezbjednosti je prirodna i u cjelini pozitivna, sa tačke gledišta jačanja bipolarnog svijeta“, naglasio je ruski ministar.

„Koliko će EU biti dozvoljeno da to uradi — to je drugo pitanje“, dodao je Lavrov.

On je dodao da je strateška autonomija EU u sferi bezbjednosti teško izvodljiva bez normalizacije odnosa sa Rusijom.

„Realnost 21. vijeka diktira potrebu odustajanja od kolonijalnog razmišljanja i filozofije ’gvozdene zavjese‘ i ’sanitarnih koridora‘. Zajedničkoj evropskoj kući je potreban kapitalni remont. Zadatak pred svima nama je zaista veliki i može se riješiti samo zajedničkim snagama“, poručio je Lavrov.

U svom govoru ruski ministar se dotakao i navodnog mešanja zvanične Moskve u promenu imena Makedonije.

„Optužili su nas da se mešamo u probleme promene imena Makedonije, ali nam nisu bili predloženi nikakvi dokazi“, naglasio je Lavrov.

Merkel: Evropa ne može imati interesa u prekidu veza s Rusijom

Kancelarka Angela Merkel u subotu je iznijela odbranu njemačkih vanjskotrgovinskih odnosa s Rusijom, tražeći od globalnih lideri na konferenciji u Minhenu da rade zajednički u bavljenju svjetskim problemima.

– Tokom Hladnog rata uvozili smo velike količine ruskog plina i ne znam zašto bi stvari trebale biti gore danas kada kažemo: Rusija ostaje partner. Želimo li učiniti Rusiju isključivo ovisnom o Kini? Da li je to u našem evropskom interesu? Ja to ne mislim – kazala je Merkel.

Tokom sesije pitanja i odgovora, Merkel je izjavila kako bi bilo pogrešno politički isključiti Rusiju.

– Geostrateški, Evropa ne može imati interesa u prekidu svih veza s Rusijom – kazala je Merkel.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj