NAJGORE TEK DOLAZI! Brexit već koštao Veliku Britaniju 91 milijardu eura

Brexit je već koštao britansku ekonomiju najmanje 80 milijardi funti ili 91 milijardu eura u periodu od referenduma, smatra procjenitelj Banke Engleske, Gertjan Vliege.

Vliege, koji je član Odbora za monetarnu politiku Banke, takođe je predvidio da bi štetan scenario bez dogovora mogao dovesti do hitnog smanjenja kamatnih stopa, prenosi B92.

Od referenduma u junu 2016. godine britanska ekonomija je izgubila oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda u odnosu na scenario u kojem nije bilo značajnih domaćih ekonomskih događaja”, rekao je Vliege.

Prema njegovim riječima, glasanje je ekonomiju koštalo 40 milijardi GBP godišnje ili oko 800 miliona GBP sedmično izgubljenih prihoda.

Usporen ekonomski rast

Rast u Velikoj Britaniji u protekle dvije godine bio je slabiji nego što bismo očekivali na osnovu rezultata samo globalne ekonomije. Na osnovu onoga što se desilo u ostatku svijeta, očekivali smo ubrzanje rasta Velike Britanije, ali je zapravo došlo do usporavanja”, kazao je Vliege.

Vlieghe, koji je bivši menadžer hedž fondova, dodao je da Bregzit bez dogovora može da opravda hitno smanjenje kamatnih stopa, ukoliko se negativni uticaj na ekonomiju nastavi.

“U slučaju scenarija bez dogovora, smatram da je ublažavanje ili produžena pauza u monetarnoj politici bolja politika nego pooštravanje”, zaključio je Vliege.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj