‘NE’ TRAMPU! Njemačka i Francuska odbile zahtjeve SAD-a

Francuska za sada neće reagovati na poziv predsjednika SAD-a Donalda Trampa saveznicima u EU da prihvate stotine ‘boraca’ povratnika iz Sirije, izjavio je francuski ministar pravde Nikol Belobet.

Ona je za francusku televiziju “France 2” rekla da će Francuska pojedinačno razmatrati slučajeve povratnika.

– Postoji novi geopolitički kontekst, usljed povlačenja SAD iz Sirije. Za sada ne mijenjamo svoju politiku i ne reagujemo na Trampove zahtjeve – istakla je Belobetova.

Borci koje podržavaju SAD planiraju da zauzmu i posljednju enklavu u Siriji koja je pod kontrolom tzv. “Islamske države”, a Tramp je u subotu, 16. februara, pozvao Francusku, Veliku Britaniju i Njemačku da prihvate povratak 800 zarobljenih terorista, kako bi im se u tim zemljama sudilo.

Tramp je obećao da će povući američku vojsku iz Sirije nakon teritorijalnog poraza DAIŠ-a, što je izazvalo zabrinutost Francuske i drugih evropskih zemalja da bi teroristi mogli da pobjegnu iz tih država i pokušaju da se vrate u zemlje iz kojih vode porijeklo.

Francuske vlasti odbijaju da prihvate teroriste i njihove supruge, koje je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan nazvao ‘neprijateljima nacije’ kojima bi se trebalo suditi u Siriji ili Iraku. Međutim, ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner izavio je krajem prošlog mjeseca da je mogućnost povlačenja SAD-a iz Sirije natjerala Francusku da se pripremi za povratak desetina ‘francuskih džihadista’ koji su u zarobljeništvu kurdskih organa koje podržava Vašington.

Pariz već radi na tome da prihvati maloljetnike, na bazi pojedinačnih slučajeva.

Vojni i diplomatski izvori saopštili su da kurdske “Sirijske demokratske snage” u sjeveroistočnoj Siriji kao zarobljenike drže oko 150 francuskih državljana, među kojima je 50 odraslih osoba.

I Njemačka ne može da prihvati borce

Trampov poziv hladno je dočekan i u Njemačkoj, čije su vlasti saopštile da Berlin može da prihvati borce DAIŠ-a samo ukoliko osumnjičeni imaju konzularni pristup.

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas kaže da je “izuzetno teško” ispuniti zahtjev američkog predsjednika da evropske zemlje prime nazad svoje državljane – borce DAIŠ-a zarobljene u Siriji.

Mas je za televiziju ARD rekao da njemački državljani imaju zakonom garantovano pravo na povratak, ali da u ovom trenutku nema šanse da se to provjeri u Siriji.

Mas je rekao da su se “humanitarni slučajevi”, žene i djeca, već vratili, ali da bi to u drugim slučajevima bilo moguće samo ako bi se sudski postupci mogli odmah pokrenuti.

– Potrebne su nam informacije, potrebne su nam istrage, a sve dok se to ne postigne, mislim da je ovo izuzetno teško proveriti – izjavio je on.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj