VELIKO NESLAGANJE TRAMPA I EU NA MINHENSKOJ KONFERENCIJI! ‘Guardian’ ide korak dalje: Tramp ne samo da ne voli EU, on je želi uništiti!

Uprkos evropskim nadanjima za poboljšanje transatlantske saradnje konferencija o sigurnosti u Minhenu samo je još više ogolila i naglasila duboke razlike Evrope sa poltikom SAD-a i predsjednika Trampa oko niza ključnih pitanja za svijet, zaključak je medija i političkih analitičara.

Pukotine idu na ruku Rusiji i Kini

Ove razlike ili “pukotine” u transatlantskim odnosima najviše idu na ruku Rusiji i Kini, pa je tokom konferencije šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sa zadovoljstvom mogao da zaključi da euroatlantske veze postaju “napete “

“Primjećujemo nove pukotine u njihovim odnosima i da se produbljuju stare”, rekao je Lavrov, a piše NYT.

List navodi i izjavu visokog njemačkog zvaničnika, koji je želio da ostane anoniman s obzirom da nije ovlašćen da komentariše ova pitanja, a koji je rekao: “Niko više ne vjeruje da je Trampu stalo do stavova ili interesa saveznika”.

‘Otuđenje’ kao sigurnosna prijetnja?

Portal Politiko u analizi Minhenske konferencije piše da nije tajna da su Evropljani i Amerikanci u sukobu oko niza problema, uključujući iranski nuklearni sporazum, klimatsku politiku, trgovinu i posvećenost NATO-u, ali navodi i da odnosi između dvije strane kakvi su viđeni u Minhenu predstavljaju upozorenje da “otuđenje” može ozbiljno da uzdrma transatlantsku bezbjednost u vremenu rastuće nestabilnosti.

Britanski Guardian naveo je da je nemačka kancelarka Angela Merkel, u govoru na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti kritikovala američki izolacionizam i da je naglasila potrebu za rešenjima koja bi bila obostrano korisna.

List piše da se kancelarka osvrnula na Trampovu jednostranu odluku o povlačenju američkih trupa iz sjeverozapadne Sirije, a o tome je svoj stav iznio i francuski ministar inostranih poslova Žan-Iv le Drijan koji je izjavio “da je američka politika u Siriji misterija pošto su SAD zauzele tvrd stav prema Iranu, a ipak napuštaju Siriju na način koji će Iran učiniti jačim”.

Minhenska bezbednosna konferencija
Minhenska bezbjednosna konferencija

Bilo je i primjera u prilog nastojanjima da nisu svi američki i evropski lideri spremni tako lako da odustanu od transatlantskog saveza, pa je tako više od 50 američkih kongresmena, republikanaca i demokrata, prisustvovalo Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji da bi pokazali solidarnost sa Evropom.

Međutim, piše Politiko, čak i tako veliki broj kongresmena, među kojima je bio i veliki broj demokrata, nije mogao da sakrije činjenicu da američka spoljna politika ostaje čvrsto u rukama predsjednika Donalda Trampa.

Tramp bukvalno želi uništiti EU?

Američki predsjednik Donald Tramp i njegova administracija ne gaje samo antipatije prema Evropskoj uniji, oni žele i da je unište, ističe londonski Gardijan na početku svog članka o opasnosti koja EU prijeti od njenih dugogodišnjih saveznika, SAD.

List navodi tri ključna događaja kao tri epizode napada SAD-a na EU: Putovanje američkog ministra inostranih poslova Majka Pompea u Evropu prošle nedjelje, bilo je epizoda tri ovog napada, kreiranog da iskoristi podjele između istočnog i zapadnog bloka EU. Prva epizoda ove kampanje bila je govor Donalda Trampa u Varšavi 2017. koja je bila prožeta nacionalizmom, a druga Trampovo uvođenje carina 2018. i njegovo raskidanje ključnih međunarodnih sporazuma poput iranskog nuklearnog sporazuma i Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (s Rusijom) ove godine, piše Natali Nugered, kolumnistkinja Gardijana i dodaje: “Sve navedeno ima vrlo konkretan uticaj na Evropu, za razliku od Trampovih tvitova i uvreda koje upućuje saveznicima”.

Donald Tramp
Donald Tramp

Evropa, međutim, pokušava da pruži otpor, njemačka kancelarka Angela Merkel, Trampova omiljena meta u EU, dobila je stajaće ovacije u subotu na godišnjoj konferenciji u Minhenu zbog svog govora o blagodatima multilateralizma, navodi se u tekstu koji danas objavljuje portal Index.hr.

Gardijan označava Džona Boltona, Trampovog savetnika za nacionalnu bezbjednost, kao jednog od kreatora anti-EU ideologije koja je posebno bila vidljiva tokom Pompeove turneje Budimpešta-Bratislava-Varšava, gdje je opet šikanirana “stara”, a favorizovana “nova” Evropa.

Autorka teksta upućuje na Boltonov članak od prije skoro 20 godina “Trebamo li shvatati globalnu vladavinu ozbiljno?”, za koji pomaže za bolje tumačenje američke strategiju danas, odnosno, on je po njoj vodič kroz planove Trampove administracije za uništenje EU.

EU je, prema Boltonu, “vodeći izvor suštinskih globalističkih politika”, ali i prijetnja američkim interesima.

Bolton u ovom članku dodaje kako je EU “obojena očiglednim antiamerikanizmom”, a 18 godina kasnije, Tramp je nazvao EU “neprijateljem” Amerike, smiještajući je u istu kategoriju s Kinom i Rusijom.

Upravo je Tramp, navodi Natali Nugered učinio više da potstakne antiamerikanizam u Evropi od bilo kojeg drugog američkog lidera, konvencionalna objašnjenja Trampovog antagonizma prema EU kao trgovinskom bloku, radi jačanja američkog izvoza, i njegove lične antipatije prema Merkelovoj, ne pružaju cijelu sliku jer se radi o široj ideološkoj bitci oko vrste globalne vladavine koju ćemo imati, zaključuje autorka.

Natali Nugered navodi i dvije bitne stvari koje je uradio Pompeo: Prvo, iskoristio je tridesetu godišnjicu sloma komunizma u istočnoj Evropi kako bi isticao američku bliskost zemljama koje su se izborile za slobodu od Sovjetskog Saveza uz istovremeno gledanje kroz prste desničarsko-populističkim vladama koje je EU opomenula zbog srozavanja njihove demokratije, a kao drugo, on je kroz svoj izbor destinacija pojačao podjele između zemalja koje su nekad bile iza komunističke “gvozdene zavjese” i onih koje nisu, što je ona okarakterisala kao lukavo manipulisanje koje otežava sposobnost EU da se ujedini posljednjih godina.

Gardijan na kraju teksta podsjeća da se Evropa poslije Drugog svjetskog rata podigla na noge zahvaljujući američkoj vojnoj zaštiti i finansijskoj pomoći, a da se danas EU suočava s paralelnim političkim ofanzivama iz Vašingtona i Moskve, ne samo zbog toga što čini, već zbog toga što jeste i da što prije to Evropljani shvate, to bolje po njih, zaključuje britanski list.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj