PREKINUTA SJEDNICA VLADE FBiH: HDZ-ovi i SBB-ovi ministri preglasali ministre SDA

Sjednica Vlade Federacije BiH, koja se održavala danas u Sarajevu, prekinuta je. Operator za obnovljive izvore energije, na čijem je čelu SBB-ov direktor Boriša Misirača, ponovo nije dostavio izvještaj, kojeg je dužan dostavljati Vladi FBiH. Izvještaj nije dostavljen ni za 2016, ni za 2017. godinu.

Slikovni rezultat za VLADA FEDERACIJE BIH PREKINULA SJEDNICU

Na dnevnom redu današnje sjednice stavljen je Prijedlog uredbe o dopuni Uredbe o podsticanju proizvodnej električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasnije kogeneracije i određivanju naknade za podsticanje, čiji je predlagač federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Međutim, Džindić se na današnjoj sjednici nije pojavio. Ministri SDA su, s tim u vezi, zatražili da se s dnevnog reda skine tačka koja određuje podjelu 18 miliona KM, odnosno da se o ovom prijedlogu ministri izjašnjavaju na sjednici na kojoj će biti prisutan i ovlašteni predlagač. Tome su se usprotivili ministri iz SBB-a i HDZ-a BiH te su preglasali ministre SDA i ostavili ovu tačku dnevnog reda, nakon čega je premijer Fadil Novalić prekinuo sjednicu.

Činjenicu da Operator nije dostavljao izvještaje za prethodne godine su dužni bili ispraviti Vlada FBiH i FERK. Međutim, to nije urađeno. Dokumentaciju o radu ove institucije nisu na uvid mogli dobiti ni federalni revizori pa je iz Ureda za reviziju institucija FBiH 17. decembra 2018. godine premijeru FBiH dostavljen dopis kojim ga informiraju da je usvojen Zaključak o prekidu finansijske revizije Operatora.

Direktor Operatora Boriša Misirača sin je potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Jadranke Lokmić-Misirača, a na ovu je poziciju imenovan na prijedlog SBB-a.

Donesena Uredba o zapošljavanju u federalnim ustanovama i institucijama 

Prije prekidanja sjednice, Vlada Federacije BiH danas je donijela Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH. Resorni ministar, dopremijer i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, pojasnio je da se ovom Uredbom konačno, nakon mnogo godina, uređuje oblast zapošljavanja u federalnim ustanovama i institucijama.

Na konkretno pitanje novinara, da li se ovim priznaje da je do sada vladao nered u oblasti zapošljavanja, Drljača je kazao da je “stanje bilo disharmonično”.

Uredbom je zapošljavanje u javnom sektoru uređeno na jedinstven način. Onima kojima traže tu posao omogućen je ravnopravan pristup i konkurencija zasnovana isključivo na znanju i sposobnosti. Od primjene ove Uredbe izuzete su federalne insitucije u kojima se zapošljavanje vrši po Zakonu o državnoj službi. Poslodavac koji ne bude primjenjivao odredbe iz Uredbe predviđene su i novčane kazne od 1.000 do 3.000 KM. Predviđene su i novčane kazne za odgovornu osobu kod poslodavca u iznosu od 500 do 1.000 KM, a kaznom od 100 do 500 KM za nepoštivanje odredbi iz ove Uredbe može biti kažnjen i član komisije.

Iako je Vlada FBiH imala prijedlog dnevnog reda sa 26 tačaka, sjednica je prekinuta nakon prve tačke donošenja pomenute uredbe, a o nastavku će javnost biti blagovremeno obaviještena.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj