UMRO JE ‘KRALJ MODE’ KARL LAGERFELD: U 86. godini života preminuo legendarni modni dizajner

Legendarni dizajner, vodeće ime modne kuće Chanel posljednjih 30 godina, Karl Lagerfeld, umro je u 86. godini, pišu francuski mediji.

FILE PHOTO: German designer Karl Lagerfeld appears at the end of his Spring/Summer 2019 women's ready-to-wear collection show for fashion house Chanel during Paris Fashion Week in Paris, France, October 2, 2018. REUTERS/Stephane Mahe/File Photo
Jedna od novijih fotografija Karla Lagerfelda, iz listopada 2018.

Lagerfeld je bio brend za sebe, prepoznatljivog stila i izgleda, ali i prepoznatljivo oštrog jezika. U siječnju je propustio reviju svog brenda na Tjednu mode u Parizu.

Karl Lagerfeld se rodio u imućnoj obitelji 10. rujna 1933. Otac mu je bio mljekar, a obitelj je živjela u bogatoj četvrti Hamburga, punoj aristokratskih kuća, čarobnih vila i uređenih parkova. No, sve se to promijenilo bombardiranjem Hamburga 1944., a obitelj je preselila dalje na sjever Njemačke. Ondje je proveo drugi dio djetinjstva gdje se isticao neobičnim stilom odijevanja i dugačkom kosom, piše Deutsche Welle.

Odmalena je bio drugačiji. I prije nego što je krenuo u školu, učio je i engleski i francuski te je sate provodio slikajući i crtajući. Više je volio muzeje od škole, a fascinirali su ga francuski slikari.

Lagerfeld, Karl Modeschöpfer.
geb. Hamburg 10.9.1938.
Porträt (der Künstler beim Fotografieren).
Foto, undat., 1980er Jahre., Image: 147858853, License: Rights-managed, Restrictions: For editorial use only., Model Release: no, Credit line: Profimedia, AKG
Karl Lagerfeld u Hamburgu, fotografija iz 1980. godine

– Obožavao sam sve što ima veze s Francuskom. Ondje sam htio živjeti i zato sam odmalena učio francuski – rekao je redatelju Geru von Boehmu u dokumentarcu ‘Deutschland, deine Künstler: Karl Lagerfeld’ iz 2014.

Nakon što je u Hamburgu 1950. prvi put pogledao reviju Christiana Diora, odlučio je da odlazi u Pariz. Tri godine kasnije majka i on spakirali su kofere i preselili u prijestolnicu mode.

Nije mu trebalo dugo da se probije. Kad je imao 20 godina, pobijedio je na modnom natječaju za dizajn kaputa. Na natječaju je sudjelovao i Yves Saint Laurent koji je osvojio treće mjesto. Nekoliko godina kasnije radio je s Pierreom Balmainom i Jeanom Patouom. Do 1963. postao je umjetnički direktor, a u modnoj kući Chloépostavljao je trendove. I u talijanskom Fendiju bili su impresionirani mladim njemačkim dizajnerom pa su ga angažirali sredinom šezdesetih da osmisli kolekciju koja bi se bazirala na koži i krznu.

FILE PHOTO - Chanel's creative director Karl Lagerfeld poses before the opening of his photo exhibition entitled
Karl Lagerfeld na otvorenju svoje foto izložbe ‘Little Black Jacket’ u Parizu 2012.

Do 1976. Lagerfeld je već razvio prepoznatljivi izgled i stil, inspiriran modom 18. stoljeća, s dugim repom na leđima koji je sam njegovao, i crnim naočalama koje će ostati njegov zaštitni znak.

Najznačajniji korak u karijeri obilježio mu je prelazak na mjesto kreativnog direktora u Chanelu 1983. U tad pomalo demode modnu kuću unio je promjene, stavio je naglasak na kreacije za mlađe žene, uveo nove boje, prilagodio krojeve i izbor tkanina. Chanel je odjednom postao nezamisliv bez Karla Lagerfelda.

No, ni s tim Lagerfeld nije bio posve zadovoljan. Već 1984. pokrenuo je vlastitu liniju odjeće Karl Lagerfeld koja nudi sve, od ženske i muške mode do dječje mode i dodataka.

Osim što je bio zaljubljen u modu, obožavao je čitati i skupljao je knjige, volio je fotografirati, radio je za reklame, snimao kratke filmove za razne modne kompanije, uređivao je i dizajnirao hotele diljem svijeta, osnovao je izdavačku kuću i otvorio vlastitu umjetničku galeriju.

Od ranih sedamdesetih bio je u vezi s Jacquesom de Bascherom koji je 1989. umro od AIDS-a. Bio je jako vezan uz svog kućnog ljubimca, birmansku mačku Choupette, za koju je jednom prilikom rekao da bi je oženio, da je legalno…

(Global CIR/DW/JL)

Komentiraj