TEMA RAZGOVORA FORMIRANJE VLASTI U FBiH! Danas se sastaju Izetbegović i Radončić

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas će se sastati s predsjednikom Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem. Tema razgovora bit će formiranje vlasti u entitetu Federacija BiH.

Izetbegović je odlučio, nakon što je Bh. blok koji čine SDP, DF i Naša stranka odbio koalirati s nacionalnim strankama, da pozove na pregovore lidere manjih političkih subjekata među kojima je i SBB. 

Predsjednik SDA je mogućnost susreta najavio prošle sedmice nakon sastanka delegacija SDA i HDZ-a, a Radončić se već ove sedmice odazvao na poziv Bakira Izetbegovića. Delegacije dviju stranaka danas bi prioritetno trebalo da razgovaraju o formiranju vlasti u entitetu FBiH u kojem će danas napokon biti kompletirana zakonodavna vlast. 

Od oktobarskih izbora Izetbegović je u javnim istupima isticao kako SDA ostaje otvorena za pregovore sa svim političkim strankama, uključujući i SBB te da je saradnja SDA i SBB-a bila veoma dobra, ako se izuzmu ‘Radončićeve lične frustracije’. 

Na drugoj strani, znatno oštriji u izjavama bio je Radončić koji je čak tvrdio kako ne postoji ni teoretska šansa da SBB koalira sa SDA, zatim da će SBB biti opozicija ukoliko SDA bude u vlasti i u konačnici da će napustiti Vladu KS ukoliko lijevi blok stranaka odluči da uđe u koaliciju sa strankom Bakira Izetbegovića. 

Lider SDA će se u narednim danima sastati s delegacijama PDA i A-SDA, a koje će predvoditi stranački predsjednici Mirsad Kukić i Nermin Ogrešević. Kako smo ranije pisali, pored SBB-a vlast u Federaciji BiH mogla bi se uspostaviti i participiranjem PDA i A-SDA koje imaju šest ruku u Parlamentu FBiH, odnosno četiri ruke PDA i dvije A-SDA. 

SDA, HDZ BiH, HDZ 1990 i tri zastupnika izabrana s liste Nezavisnog bloka već imaju u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH 48 od 98 ruku, što znači da im nedostaju samo dvije ruke za parlamentarnu većinu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj