BREXIT CIJEPA STRANKE! Tri konzervativne zastupnice napustile stranku i pridružile se skupini Neovisnih koju su osnovali ‘odbjegli’ laburisti

Sarah Wollaston, Heidi Allen i Anna Soubr su u srijedu napustile Konzervativnu stranku te odlučile nastavak zastupničkog mandata provesti u skupini Neovisnih koju je organizirala skupina zastupnika nakon što su napustili Laburističku stranku.

Premijerki Theresi May su poručile: “Ne možemo više ostati u stranci koja formira vladu, a čije su politike pod tako snažnim pritiskom ERG-a (skupina unutar Konzervativne stranke koja se zalaže za Brexit bez sporazuma) i DUP-a (sjevernoirska Demokratska unionistička stranka). Brexit je redefinirao Konzervativnu stranku i dokinuo sve napore za njezinom modernizacijom. Došlo je do teškog promašaja jer se nitko nije suprostatvio tvrdom ERG-u koji otvoreno djeluje kao stranka unutar stranke”.

Laburisti optuženi za antisemitizam

Neposredno prije ove objave Joan Ryan je postala osma zastupnica koja je napustila Laburističku stranku i pridružila se skupini Neovisnih. Izjavila je kako laburističko vodstvo “dozvoljava zlostavljanje Židova bez ikakve kazne”. I ključni razlog: “Lider stranke Jeremy Corbyn nema kapacitete za posao premijera”.

Corbyn je odmah odgovorio kako su njegove politike “vrlo popularne” i da je dao dovoljno prostora zastupnicima da iznose svoje mišljenje. Brzo provedena anketa je pokazala da bi Neovisni u ovom ternutku osvojili 10 posto glasova, više od Liberalnih demokrata.

Riječ je o događaju bez presedana koji potvrđuje ranije najave da će Brexit promijeniti paradigmu na kojoj se od sada zasnivala politička scena u Ujedinjenoj Kraljevini: umjesto stranačke podjele na liniji laburisti-konzervativci pojavila se podjela na liniji zagovornici što bezbolnijeg izlaska iz EU i oni koji su skloni tvrdom Brexitu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj