IZDALO GA 11 DIPLOMATA U SAD-u! Maduro naredio zatvaranje granice s Brazilom, prijeti zatvaranjem i granice s Kolumbijom prema kojoj se zaputio Guaido

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro naredio je u četvrtak zatvaranje kopnene granice s Brazilom i zaprijetio zatvaranjem granice s Kolumbijom kamo je krenuo oporbeni vođa Juan Guaido kako bi ‘preuzeo’ američku humanitarnu pomoć.

Odlučio sam da će od 20 sati po lokalnom vremenu (1 sat iza ponoći po srednjoeuropskom) kopnena granica s Brazilom ostati potpuno zatvorena do nove odredbe”, izjavio je Maduro na sastanku s visokim vojnim zapovjedništvom.

Provokacije kolumbijskog predsjednika i Trampa

Maduro je također izjavio da je razmatra potpuno zatvaranje granice s Kolumbijom, zbog onoga što naziva “provokacijama” kolumbijskog predsjednika Ivana Duquea, zajedno s američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

“Ivana Duquea smatram odgovornim za sve nasilje na granici”, dodao je Maduro koji je također pozvao kolumbijsku vojsku da se ne upusti u napad na Venezuelu.

Ranije je oporbeni vođa Juan Guaido, kojeg je pedesetak zemalja priznalo privremenim predsjednikom, otputovao je iz Caracasa sa svojim pobornicima u 900 km udaljenu državu Tachira, na zapadu zemlje, na granici s Kolumbijom. Još nekoliko autobusa je krenulo iz Caracasa s oporbenim zastupnicima.

U srijedu je Maduro ponovo rekao da se radi o političkoj predstavi i ponovio da Donald Tramp priprema vojnu intervenciju kojom ga kani svrgnuti.

Venezuelska vlada, koja ne priznaje humanitarnu krizu u zemlji, u četvrtak je najavila slanje oko 20.000 sanduka namirnica stanovništvu kolumbijskog grada Cucuta, u desetak kamiona. U tom gradu je od 7. veljače uskladišten najveći dio hitne pomoći iz Sjedinjenih Država.

Madura napustilo 11 diplomata

Jedanaest venezuelskih diplomata u Sjedinjenim Državama prebjeglo je od vlade predsjednika Nicolasa Madura otkako se čelnik oporbe, Juan Guaido proglasio privremenim predsjednikom prošli mjesec, rekao je u četvrtak predstavnik oporbe.

Gustavo Marcano, viši suradnik venezuelskog oporbenog izaslanika u Washingtonu, rekao je novinarima da su bankovni računi venezuelskog veleposlanstva i konzulata u Sjedinjenim Državama zamrznuta te da Madurova diplomatska mreža u toj zemlji više nije u funkciji.

Oporba radi na tome da obnovi konzularne službe u SAD-u, rekao je Marcano. Jedanaest prebjega su od ukupno 56 venezuelskih diplomata u zemlji.

Carlos Vecchio, oporbeni izaslanik u Sjedinjenim Državama, rekao je novinarima da će oni, koji su prebjegli od Madurove vlade, ostati zaposleni pod Guaidovom privremenom vladom.

Maduro je optužio Trampovu administraciju, koja je priznala Guaida ali i nametnula sankcije venezuelskoj vladi, da nastoji na silu dovesti do njegova zbacivanja.

(Global CIR/Agencije)


Objavljeno u:

Komentiraj