OTVORENA PODRŠKA! Merkel stala uz Junckera u sukobu s Orbanom

Njemačka kancelarka Angela Merkel otvoreno je u četvrtak podržala predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera u sukobu s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, nakon što je mađarska Vlada početkom sedmice pokrenula kampanju kojom se Evropska unija i milijarder mađarskog porijekla George Soros optužuju da Mađarskoj žele nametnuti prisilnu imigraciju izbjeglica.

J.C. Juncker i A. Merkel/Agencije

“Mogu samo reći da Jean-Claude Juncker uživa moju podršku i punu solidarnost”, rekla je ona u Berlinu.

Merkel je najavila da će solidarnost s Junckerom u vezi napada mađarskog premijera uskoro u “razgovorima s Mađarskom jasno i glasno dati do znanja”, prenosi Hina.

Uporedio Viktora Orbana s Marinom Le Pen

Ona se odbila izjasniti o stavu Unije CDU/CSU (Kršćansko-socijalna unija / Kršćansko demokratska unija) o ostanku Orbanove konzervativne stranke Fidesz unutar Evropske narodne stranke – EPP.

Zastupnički klub demokršćanske Unije CDU/CSU je prije toga u pitanje doveo ostanak Fidesza unutar EPP-a.

“Napad na Junckera je politički potpuno neprihvatljiv, nedostojan jednog premijera i u suprotnosti je sa svim vrijednostima demokršćanske stranke u EPP-u”, rekao je za Frankfurter Allgemeine Zeitung Johann Wadephul, potpredsjednik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU.

Prethodno je u utorak Juncker kazao da bi stranka mađarskog premijera trebala napustiti EPP, grupu desnog centra, usporedivši Orbana s Marinom Le Pen, čelnicom francuske krajnje desnice.

Oštar komentar Juncker je iznio nakon što je mađarska Vlada predstavila novi plakat kojim optužuje Junckera i američkog globalističkog aktivista mađarskog porijekla Sorosa da žele Mađarsku preplaviti migrantima.

Moguće izbacivanje Fidesa iz EPP-a

Sve su glasniji pozivi da se Orbanova nacionalistička stranka Fidesz, koja vodi oštru protuimigrantsku kampanju, izbaci iz EPP-a, grupe koja okuplja stranke kršćanskih demokrata i desnog centra.

S druge strane, Fidesz ima veliku podršku u Mađarskoj i osvojit će velik broj zastupnika na euroizborima te bi njegovo izbacivanje iz EPP-a oslabilo tu grupu, koja je najjača u Evropskom parlamentu.

U sklopu reforme Dublinske uredbe, koja propisuje pitanje azila u EU, Komisija je predložila uvođenje automatskog mehanizma raspodjele tražitelja azila po zemljama članicama po precizno utvrđenim kriterijima u slučajevima kada u vanjskim članicama naglo poraste broj izbjeglica.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] OTVORENA PODRŠKA! Merkel stala uz Junckera u sukobu s Orbanom […]

Komentiraj