KATASTROFALNE POSLJEDICE: Kina protiv vojne intervencije u Venecueli

Kina je protiv vojne intervencije u Venecueli, ali i protiv svih drugih aktivnosti koje mogu proizvesti napetost u ovoj zemlji, poručeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Katastrofalne posljedice

Glasnogovornik kineskog MVP-a Geng Shuang se na konferenciji za novinare u Pekingu dotakao teme slanja humanitarne pomoći u Venecuelu. 

“Ako bi se navodna humanitarna pomoć prisilno poslala u Venecuelu i ako bi to prouzrokovalo sukobe, mislim da bi u tom slučaju imali katastrofalne posljedice. Niti jedna strana ne želi vidjeti takav scenario”, kazao je Geng. 

Naglasio je kako Venecuela na svaki mogući način nastoji da hladne glave sačuva mir i stabilnost u zemlji, te da spriječi svaki nastanak sukoba i prolijevanja krvi. 

“Kina je protiv vojne intervencije prema Venecueli i protivi se svim aktivnostima koje mogu proizvesti napetost u ovoj zemlji”, naveo je Geng. ,

Zatvorena granica s Brazilom

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro izjavio je sinoć da će biti zatvorena granica s Brazilom kako bi “zaštitio svoj narod”, te poručio kako nije isključena ni mogućnost o potpunom zatvaranju granice s Kolumbijom. 

Nakon što je venecuelanska opozicija, koju podržavaju Sjedinjene Američke Države (SAD), najavila da će 23. februara u zemlju ući konvoj “humanitarne pomoći”, u zemlji je zavladalo alarmantno stanje. 

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Nicolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotovala. 

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Juan Guaido 23. januara proglasio za vršioca dužnosti predsjednika, što je podržao SAD i mnoge europske i latinoameričke države. Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj