OKLOPNIM VOZOM: Kim Jong-un otputovao na sastanak s Trampom

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un otputovao je vozom u Vijetnam na svoj drugi sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trampom, potvrdili su u nedjelju sjevernokorejski državni mediji.  

Trump i Kim održat će u srijedu i četvrtak, 27. i 28. februara, drugi sastanak na vrhu u Hanoju, gdje se očekuju pregovori o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavila je da je Kim u subotu napustio željezničku stanicu u Pjongjangu s fotografijama kako maše iz vagona.

NK News, sjevernokorejska internetska stranica s vijestima na engleskom jeziku sa sjedištem u Seulu, izvijestila je da je u subotu zapažen Kimov oklopni voz kako prelazi granicu s Kinom.

Porodica Kim, koja Sjevernom Korejom vlada od njenog nastanka, ima dugu historiju putovanja u inozemstvo vozom, a ne avionom.

U martu prošle godine Kim Jong-un putovao je vozom u Peking. Njegov otac Kim Jong-il najmanje je dva puta putovao vozom u Rusiju.

Osnivač Sjeverne Koreje Kim Il-sung, djeda Kim Jong-una, preferirao je putovati vozom nakon što je jednom putovao kopnom od Sjeverne Koreje do Istočne Njemačke 1974. godine.

Poznato je da Kim Jong-un i leti pa je na prvi sastanak s Trampom u Singapuru stigao u putničkom avionu ”Air China”.

Špekuliralo se da njegov privatni avion, stari ruski IL-62, nije pogodan za dugi let.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj