ZAVRŠEN PRVI SAMIT LIDERA EU I ARAPSKE LIGE! Odlučni da započnu “novu eru” saradnje na raznim poljima

Čelnici EU i Arapske lige obećali su tješnju saradnju, na njihovom prvom samitu u historiji, koji je okončan u ponedjeljak.

Oni navode u završnom saopćenju kako su odlučni da započnu “novu eru” saradnje na raznim poljima.

Naredni samit u Briselu

Dva bloka usuglasila su se da održavaju redovne samite, dok je naredni zakazan u Bruxellesu  2022., saopćio je egipatski predsjednik Abdel-Fatah al-Sissi.

Sastanak na visokom nivou šefova država i vlada u egipatskom pustinjskom turističkom mjestu Sharm el-Sheikh dolazi u vrijeme dok se neke arapske zemlje suočavaju sa sigurnosnim i finansijskim krizama i rastućim antiimigrantskim raspoloženjem u Evropi.

U završnom obraćanju, al-Sissi je pozdravio održavanje samita, iako je priznao da je bilo nesuglasica koje nije konkretno naveo.

– Prirodno je da imamo različita polazišta prema nekim pitanjima i u bavljenju njima – kazao je on, ne pojašnjavajući svoju izjavu.

Migracija, nemiri u arapskoj regiji, sigurnost i trgovina bili su u središtu pažnje samita.

Politička budućnost Sirije

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je pozvala arapske čelnike da podrže “proces političkih promjena” u Siriji kako bi se šest miliona ljudi koji su pobjegli iz te zemlje moglo vratiti kućama.

Merkel je kazala da bi evropski i arapski čelnici trebali insistirati na procesu izrade novog ustava i započeti “široke konsultacije” o tome kako bi trebala izgledati politička budućnost Sirije.

– To je posebno važno kako bi se svi Sirijci mogli vratiti u Siriju – kazala je.

Merkel je također potvrdila podršku naporima na mirnom rješenju libijskog sukoba na sastanku s Fayezom Serrajom, prmijerom te sjevernoafričke zemlje koji uživa podršku UN-a.

Libija je potonula u haos nakon oružanog ustanka u 2011. u kome je svrgnut dugogodišnji čelnik Moamer Gaddafi.  Ta zemlja od tada je postala kapija za Evropu ljudima koji bježe pred ratom, progonom i siromaštvom u svojim matičnim zemljama, prenosi dpa.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj