ZAVRŠEN SASTANAK SDA-PDA U SARAJEVU! Izetbegović: Potreban mehanizam koji će onemogućiti preglasavnje, čekamo odluku DF-a

Predsjednik Stranke demokratske akacije (SDA) Bakir Izetbegović i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsad Kukić obratili su se medijima nakon današnjeg sastanka stranačkih delegacija. Izetbegović je komentarisao i mogućnost ulaska Demokratske fronte u vlast zajedno sa SDA.

Osmisliti mehanizam protiv preglasavanja

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je današnji sastanak sa Pokretom demokratske akcije (PDA) ocijenio kao veoma dobar te da je postignut visok stepen saglasnosti o bitnim prioritetima.

– SDA je predala PDA-u prijedlog svoj programa rada na svim nivoima vlasti za sljedeći mandat. PDA je već istakla neke svoje prioritete. Postoji saglasnost, prije svega oko toga da treba prioritetno spojiti jednom kvalitetnom cestom, po mogućnosti autoputem, Sarajevo, Zenicu i Tuzlu, ta tri bazena, a zatim ubrzano raditi energetsku infrastrukturu, uključujući i blok u Banovićima, o kojem se jako dugo priča, a ne počinje se sa konkretnim aktivnostima na gradnji – kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je istaknuo pitanje iskrenosti u saradnji, koje, dodaje, nije bilo dovoljno u prethodom periodu.

– To je bio razlog za razlaz nas iz SDA sa ljudima iz PDA. Ne možemo na takav način ući u sljedeći mandat. Očekujemo da se ustanove mehanizmi, ali prije toga da imamo jedan iskreniji odnos prema saradnji. Preglasavanje redovno uspori i zaustavi donošenje bitnih odluka, tako da će to po nama biti jedna ključna stvar, taj čvor u potpunosti razvezati prije definiranja bilo kakvih koalicija – izjavio je Izetbegović.

Čekamo odgovor DF-a

Novinari su pitali Izetbegovića da li SDA više preferira SBB ili DF s obzirom na poruke predsjednika DF-a Željka Komšića koje govore kako je i DF očito spreman da uđe u vlast sa SDA. 

“Vidio sam se s Komšićem prošle sedmice i nisam imao odgovor kako nagovještavate i kakav se može pročitati u novinama. Ako bi došlo do toga da i DF uđe u koaliciju, SDA je odmah u oktobru pozvala da se naprave što šire koalicije. Ali to neće ovisti samo o SDA”, kazao je Izetbegović. 

Kako kaže, SDA je spremna ući sa svim probosanskim strankama kako bi bilo što manje onih koji koče napredak BiH ka EU i NATO-u. 

“Prerano je govoriti o tako širokoj koaliciji. Čekat ćemo na odgovor DF-a, odnosno da konkretno kažu jesu li raspoloženi”, kazao je Izetbegović.

Kukić: Visok stepen saglasnosti

Kukić je novinarima rekao da se delegacija PDA odazvala na poziv SDA i da je današnji sastanak bio sadržajan i izuzetno korektan. Dodao je da postoji veliki stepen saglasnosti između dvije stranke.

Kukić je, govoreći o prioritetima PDA, istaknuo da ta stranka ne djeluje sama već u bloku sa SBB-om i A-SDA te da je energetski sektor najveći problem u državi.

– Tu otprilike imamo mnogo propusta. Vidjeli ste da se ovih dana vodi žestoka kampanja iz EU-a prema 12 blokova u istočnoj Evropi, koji proizvode više štete za ekologiju nego 206 blokova u Evropi. Ako se napravi tu jedna analiza, onda se mora znati da su dva bloka u Tuzlanskom kantonu već na režimu rada kojim je tačno propisan broj sati koji se moraju do 2023. godine ispuniti i poslije toga se moraju ugasiti. Ostaje Blok 6 na kojem se mora raditi na odsumporavanju. Ako ne bude toga, zatvaraju se sve tuzlanske termoelektrane – izjavio je predsjednik PDA.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj