HAOS U TIRANI! Albanska policija rastjerala nove prosvjede oporbe

Albanska policija je u utorak suzavcem rastjerala nove prosvjede oporbe čiji su se pristaše okupili ispred zgrade parlamenta u Tirani pokušavajući spriječiti održavanje sjednice.

Na ovim trećim po redu prosvjedima od subote koje je organizirala oporba sudjelovalo je više stotina ljudi, javila je novinarka AFP-a.

“Naša borba se nastavlja i trajat će sve dok vlada ne ode”, rekao je pred okupljenim mnoštvom čelnik Demokratske stranke (desni centar) Lulzim Basha.

Prosvjednici su nekoliko puta probili policijski kordon oko zgrade parlamenta. Bacali su dimne bombe i kamenje na zgradu izvikujući “Rama, odlazi!”, smjerajući na premijera Edija Ramu.

A supporter of the opposition party throws a bottle during an anti-government protest in front of the Parliament in Tirana, Albania, February 26, 2019. REUTERS/Florion Goga

Oporba traži odlazak socijalističkog čelnika i formiranje prijelazne vlade koja bi raspisala prijevremene parlamentarne izbore.

Oporbeni zastupnici su u ponedjeljak podnijeli ostavku u znak prosvjeda protiv premijera kojeg optužuju za “manipuliranje rezultatima parlamentarnih izbora održanih u lipnju 2017.” i za “umiješanost u kriminal i u korupciju”. Edi Rama je na vlasti od 2013.

Rama je u komentaru za medije ismijao “očajničke napore” oporbe i upozorio da prosvjedi mogu biti “kobni za početak pristupnih pregovora” o članstvu u Europskoj uniji u lipnju.

Socijalisti na vlasti imaju 74 od 140 mjesta u albanskom parlamentu.

Police use tear gas during an anti-government protest in front of the Parliament in Tirana, Albania, February 26, 2019. REUTERS/Florion Goga

Albanija se nada da će na ljeto početi pregovore o pristupanju EU, ali ta zemlja s više od 2,8 milijuna stanovnika mora ostvariti napredak u borbi s organiziranim kriminalom i s korupcijom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj